Invata copilul sa fie mai responsabil

Multi parinti sunt foarte interesati de ceea ce se intampla la scoala si incearca sa isi ajute copilul sa se descurce bine. Insa fac asta preluand o parte din sarcinile invatatorilor, adica ajutandu-i pe copii cu temele.

Insa, daca ii intrebi pe invatatori ce anume si-ar dori ei de la parinti, vei afla ca este vorba de cu totul altceva – ei isi doresc ca parintii sa ii ajute pe copii sa fie mai responsabili. Pentru ca atunci totul merge mai usor, inclusiv procesul de invatare.


Dar cum se invata aceasta responsabilitate, mai ales acum, cand totul le vine copiiilor destul de usor si nu au reale probleme cu care sa se confrunte?

Da-i sarcini de facut

Nu trebuie sa ii dai foarte multe. Insa trebuie sa te asiguri ca chiar face lucrurile cu care a fost insarcinat. Pentru ca mai mult ca sigur nu are nicio pornire sa aiba grija de ceva. Tocmai asta este ceea ce incerci tu sa construiesti.

Ce ar putea face
– sa puna aspiratorul sau sa mature
– sa puna masa de dimineata
– sa isi faca ghiozdanul
– sa puna la loc lucrurile pe care le folosesc

Nu il lasa sa amane

Responsabilitatea inseamna ca accepti sa faci ceea ce trebuie facut, chiar daca mai degraba te-ai distra. Asa ca nu il lasa sa fuga pe usa in secunda in care a terminat de mancat, daca este treaba lui sa isi ia farfuria de pe masa dupa ce a terminat.

Mentine atmosfera placuta

Daca esti mereu incruntat si certi atunci cand copilul are ceva de facut (si cel mai probabil va gasi un fel sau altul ca sa faca gresit, de la faptul ca a uitat pana la faptul ca a lasat in urma chiar mai rau decat la inceput), cel mai probabil nu veti ajunge undeva. Copilul va capata o multime de resentimente si va evita cat va putea momentul.
Mentine atmosfera placuta, cu multe glume, faceti lucrurile impreuna si sansele de reusita sunt mai mari.

Formeaza obiceiuri

Scopul tau nu este sa tragi de copil de fiecare data cand ar trebui sa faca orice, de exemplu sa isi atarne haina in cuier si nu sa o arunce pe jos. Ci sa ajungeti ca el sa o faca automat. Asa ca, daca arunca haina pe jos nu il certa, ci spune-i sa iasa pe usa, sa mai intre o data si cand o face sa isi puna si haina unde trebuie.

Noteaza faptele bune la vedere

Daca copilul are o recompensa vizuala pentru ceea ce a facut bine este mult mai tentat sa isi formeze obiceiul pe care ti-l doresti. Mai ales la varste mici. Poti folosi buline, grafice. Ba chiar poti trece si mai departe, la o recompensa materiala. Oricum, laudele sunt importante, asa ca de ele nu uita niciodata.

Photo by Paige Cody on Unsplash

Adauga comentarii!