Cum iti incurajezi copilul sa se joace singur

Intre doi si patru ani copilul devine din ce in ce mai independent. Cu toate acestea, el cere in permanenta prezenta parintilor, chiar daca sunt lucruri pe care le-ar putea face singur. Cum ar fi sa se joace.

Faptul ca un copil atat de mic vrea sa se joace numai cu noi este o dovada de atasament pe care o putem intelege. Pe de alta parte insa, mai avem si multe alte lucruri de facut si am avea de profitat daca ar putea sa se tina ocupat singur o perioada. Cum invatam copilul sa se joace singur?


Joaca se invata

Nu putem noi tine pasul cu imaginatia fara limite a copiilor in ceea ce priveste joaca, insa cel putin la inceput au nevoie de indrumarea noastra. Asa ca, daca inventam jocuri alaturi de copil, vem vedea ca el le va prelua si le va duce singur mai departe.

In astfel de momente, in care ne jucam impreuna, este bine sa o facem fara a avea ceva care sa ne distraga, precum vorbitul la telefon sau uitatul la televizor. Altfel cum sa inteleaga copilul ce inseamna sa faci ceva fara intreruperi?

Alege jucarii simple

Jucariile simple sunt cele mai bune pentru a determina copilul sa isi foloseasca imaginatia ca sa se joace. Cum ar fi de exemplu blocurile de construit, figurinele sau papusile, mingile si masinutele, plastilina si creioane colorate. Pe acestea, copilul ar putea oricand sa le ia si sa se joace cu ele, fara a avea nevoie de asistenta unui adult.

O buna strategie este si sa mai pui deoparte din jucarii si sa le scoti din cand in cand la iveala. O jucarie noua este aproape intotdeauna mai atragatoare, asa ca va tine copilul ocupat o perioada mai lunga de timp.

Petreceti timp afara

Vei vedea ca afara copilul este mult mai independent decat in casa. El nu mai vine atat de des la tine ca sa iti ceara lucruri. Este atat de preocupat de tot ceea ce este in jur incat poate sa te ignore o perioada mare de timp.

Photo by Click and Boo on Unsplash

Adauga comentarii!