Ajuta-ti copilul sa manance mai diversificat

Cu totii avem preferinte in ceea ce priveste mancarea. Insa la unii copii acestea par sa fie foarte accentuate. Exista o perioada, in primii ani de viata, in care nu ar consuma decat anumite alimente preparate intr-un anumit fel. Din fericire, in timp, cu multa rabdare si cu cateva trucuri, meniul copiilor se poate imbunatati. Ce ai putea face:

Familiarizarea cu mancarea

Te poti astepta la o deschidere mai mare in fata alimentelor noi daca copilul este familiarizat cu ele: sa le vada in magazin, sa vada imagini cu ele in cartile pe care i le citesti, eventual sa cresti cateva plante acasa sau sa il duci undeva, la tara, ca sa vada cum cresc.
La fel de important este sa vada cum se pragateste mancarea si, pe cat posibil, sa participe la acest proces.

Atmosfera in care mancati

Atitudinea copilului fata de mancare este influentata foarte mult de atitudinea adultilor din familie. Este important ca voi sa mancati variat si sanatos. Copilul va avea astfel exemple si, in timp, va ajunge sa fie curios sa incerce si ei. Pentru asta insa trebuie ca mesele sa se ia impreuna si sa nu existe lucruri care sa distraga, precum televizorul.

Mancarea nu ar trebui folosita ca mita sau pedeapsa

Pentru a ajunge sa ai o atitudine sanatoasa fata de mancare, ea trebuie sa fie privita drept ceea ce este – o modalitate de a nu fi flamand. Mancarea trebuie sa iti dea nutrientii de care ai nevoie. Ajungi la atitudini nesanatoase daca o privesti ca pe un mod de a te simti mai bine psihic. Si la asta ajungi, in cele din urma, daca ameninti copilul ca nu mai primeste desert daca nu isi mananca toate legumele. Mai multe sanse ai avea daca te-ar vedea pe tine ca mananci legume cu pofta.

Ai incredere

Ai incredere ca, in timp, copilul va manca mai variat, fara vreo interventie speciala din partea ta. Expus constant la mancare variata, sanatoasa si fara sa fie batut la cap, copilul va ajunge prin a o manca. Se pare ca este nevoie, in medie, cam de 20 de expuneri ca copilul sa isi faca curaj sa incerce ceva nou. Si cam de tot atatea ocazii de a gusta ca sa ajunga sa ii placa gustul.

Respecta preferintele chiar daca nu le intelegi

Copiii au tot felul de idei care noua ni se par ciudate. Una foarte des intalnita este ca mancarea nu ar trebui sa se atinga una cu alta. Sau ca alimentele nu se pot manca impreuna, asa ca le mananca separat – paine, salata, friptura. Cum astfel de preferinte nu au niciun efect negativ asupra sanatatii copilului, el mancand la fel de diversificat, ar trebui sa le respecti.

Adauga comentarii!