Colesterolul marit la copii: cauze si remedii

In general, colesterolul marit este asociat cu varsta adulta, insa aceasta afectiune poate sa apara si la copii, inca de la varsta de 2-3 ani. Netratat la timp, colesterolul marit ingroasa treptat peretii arterelor si ingreuneaza circulatia sangelui, provocand diverse probleme cardiovasculare.

Care sunt cauzele colesterolului marit la copii?


Una dintre principalele cauze ale colesterolului mare la copii tine de genetica. Daca parintii sau bunicii au colesterolul marit, atunci si copiii sunt predispusi la dezvoltarea acestei afectiuni. Asadar, daca tie iti ies constant aceste analize cu valori cu mult peste medie, fa-i niste analize si copilului tau ca sa ai grija si sa iei masuri in timp util.

O alta cauza a colesterolului marit la copii este alimentatia bogata in grasimi. Alimentele care cresc colesterolul sunt: carnea grasa, mezelurile cu multe grasimi, in special parizerul si crenvurstii, ficatul, maioneza, sosurile de la fast-food, produsele lactate foarte grase (untul, margarina, smantana, branza topita, cascavalul, branza cheddar, parmezanul), alimentele de tip fast-food, alimentele care contin grasimi procesate, prajiturile din comert, produsele de patiserie, dulciurile procesate, gogosile, chipsurile, inghetata, frisca, sucurile nenaturale.

Copiii care sunt supraponderali trebuie dusi constant la analize si obisnuiti sa manance alimente mai usoare, cu un continut redus de grasimi si zahar.

Cum reduci colesterolul rau?

Deoarece pastilele pentru colesterol remediaza problema doar atata vreme cat sunt luate si nu sunt recomandate copiilor, este important sa li se schimbe obiceiurile alimentare cu unele mai sanatoase.

Printre alimentele care ajuta la scaderea colesterolului rau si cresterea colesterolului bun se numara: verdeturile, legumele de toate felurile, fructele, uleiul de masline, branza tofu, cerealele integrale, iaurtul si lactatele slabe, migdalele, semintele de chia, quinoa, maslinele, lintea, fasolea, nautul, cartofii fierti sau preparati dub forma de piure, painea integrala, carnea slaba de pasare si foarte multe salate fara maioneza sau sosuri grase.

Printre cele mai recomandate fructe pentru scaderea colesterolului amintim merele, fructele goji, fructele de padure, portocalele, perele si strugurii.

Contrar opiniei comune, ouale nu cresc colesterolul rau desi contin colesterol. Consumate cu moderatie, nu mai mult de unul pe zi, ele sunt foarte importante pentru aportul de proteine, vitamine si minerale pe care il aduc organismului.

O alta solutie deloc de neglijat pentru reducerea colesterolului rau este miscarea. Cu cat un copil este mai activ, cu atat el este mai sanatos.

Citeste si:

Cum iti inveti copilul sa manance sanatos

 

Adauga comentarii!