Cele cinci simturi ale bebelusului in primele luni

Nu putem sa nu ne intrebam oare ce simte un bebelus in primele lui saptamani de viata. Oare ne vede, ne aude, ne recunoaste?

Bebelusii au simturile dezvoltate inca inainte de a se naste. De cand sunt in burtica ei sunt capabili sa iti recunoasca vocea. Si gustul este dezvoltat, astfel incat va simti gustul alimentelor pe care tu le consumi. Asta inseamna ca inca de la nastere bebelusul simte atasament fata de tine, atasament care se adanceste si mai mult prin atingere.


Vazul

Prin urmare, majoritatea simturilor sunt bine dezvoltate la nastere. Mai putin dezvoltat este simtul vazului. Un nou-nascut vede bine lucrurile aflate la 20-30 de cm distanta. Prin urmare, daca il tii in brate, iti va vedea bine fata. Si este fascinat de ea, urmarind cu atentie grimasele pe care le faci.

In jur de 2-3 luni va putea sa isi focuseze privirea pe un singur obiect. Asta inseamna ca va putea urmari o jucarie pe care o porti dintr-o parte in alta in fata lui. Poate sa distinga culorile, insa nu cele apropiate intre ele, cum ar fi rosu si portocaliu. Prin urmare, cumpara jucarii in care culorile sunt in contrast puternic, cum ar fi alb si negru.

Comunicarea

De toate aceste cunostinte te poti folosi pentru a comunica cu bebelusul si pentru a-i oferi experiente care sa il ajute sa faca conexiuni si sa inceapa sa cunoasca lumea inconjuratoare. Ce ai putea face:

  • tine-l in brate
  • ofera-i expresii faciale
  • canta-i
  • vorbeste-i
  • citeste-i
  • ofera-i obiecte de diferite culori si texturi pe care sa le poata simti

Photo by Ana Tablas on Unsplash

Adauga comentarii!