Cativa pasi catre mai putine crize de furie

Trebuie spus ca revarsarea de furie de care dau dovada copiii in jurul varstei de 3 ani nu are mult de-a face cu tine. Unii copii sunt mai linistiti si altii mai temperamentali, iar parintii cu mai multi copii stiu asta.

Daca copilul tau are crize de furie sunt insa cateva lucruri pe care le-ai putea face pentru a trece mai usor peste aceasta perioada care se poate intinde pe cativa ani.


Pastreaza-ti calmul

Este foarte dificil sa faci asta cu un copil care pare determinat sa iti puna nervii la incercare, insa ajuta mult la detensionarea atmosferei. Prin urmare fii flexibila, accepta idei noi, nu te simti dezamagita ca unele lucruri nu se intampla asa cum ti-ai dori, continua sa incerci sa obtii ceea ce ti se pare cu adevarat important.

Regulile trebuie respectate

Nu pune prea multe reguli, dar la cele pe care te hotarasti sa le impui nu ceda. Nu trebuie sa faci mare caz de asta, dar urmeaza mereu regula respectiva. De exemplu, nu ai voie sa traversezi pe rosu sau sa te culci in hainele de mers afara.

Ofera recompense

Copiii accepta mai greu sa urmeze un program si sa plece la ora indicata. Pentru a-i determina sa coopereze, le poti descrie ceva ce vor obtine. Poate ca pleaca acum de la o petrecere, insa acasa vor putea picta cu degetele, de exemplu.

Explica

Avertizeaza-l pe copil de programul pe care il veti urma si explica, cat mai simplu, de ce. Astfel el nu va fi luat prin surprindere. Asta nu inseamna insa ca neaparat va fi de acord cu tine. Regula de baza este sa tii programul unui copil mic cat mai putin incarcat si sa ai grija sa manance, sa doarma si sa se relaxeze inainte de a exploda intr-o criza.

Daca copilul face o criza de furie nu imita si tu starea lui de spirit. Pastreaza exprimarea sentimentelor pentru momentele in care face bine ceea ce face si lauda atunci din toata inima. Ajuta-l pe copil spunand tu cuvintele care descriu cum se simte si explica-i cum trebuie facute anumite lucruri astfel incat sa fie in regula. De exemplu, in ce conditii poate sa atinga un caine.

Toate acestea nu te vor scapa cu totul de crizele de furie ale copilului, insa vor face intreaga perioada mai usor de gestionat.

Adauga comentarii!