Scapa de cicaleala si obtine rezultate

Se spune despre parinti ca cicalesc, adica repeta acelasi lucru de o suta de milioane de ori fara a fi bagati in seama. Ceea ce nu se spune despre profesori, de exemplu, desi si ei au acelasi rol, de a invata comportamente bune. Insa, in cazul lor, sunt aplicate urmatoarele reguli:

Ceea ce ceri este important

Trebuie sa fii in primul rand tu convins de importanta lucrului pe care il ceri. Sa zicem ca-i spui copilului sa isi faca curat in camera. Vei fi mult mai inclinat sa urmaresti ca asta sa se intample daca intelegi ca aceasta este o modalitate de a-i ajuta pe copii sa devina adulti responsabili.


Urmareste respectarea sarcinii

Daca ceri unui copil sa faca un lucru si apoi atentia ta este complet indreptata in alta parte, cel mai probabil nu se va intampla nimic. Acorda timp si pentru a vedea ca sarcina este dusa la indeplinire.

Explica clar ce au de facut

O cerere prea generala: „Fa-ti curat in camera” poate duce la frustrari de ambele parti. Trebuie sa fii mult mai explicita: sa stranga jucariile, sa puna hainele la locul lor, sa steaga praful etc. Cel mai simplu este daca le ai pe toate scrise undeva, la vedere.

Rasplata

Este bine sa dai un interval de timp pentru o sarcina si sa recompensezi incadrarea in acest interval. Poate fi vorba despre faptul ca mergeti undeva unde ii place sau chiar o recompensa materiala.

Exista insa si reversul medaliei – daca nu face ceea ce i-ai cerut in intervalul stabilit. Atunci poti interzice unul dintre lucrurile care ii plac, cum ar fi sa joace jocuri video pana nu este totul gata.

Lucrurile par simple, insa parintii adesea nu reusesc sa implementeze acesti pasi pentru ca:

  • nu au timp suficient sa astepte dupa copil
  • nu le place cum ies lucrurile si incep ei sa faca treaba copilului
  • nu vor sa strice atmosfera in casa aplicand pedepse.

Incearca sa accepti aceste neajunsuri, ramai consistent si, in final, vei scapa de cicaleala.

Photo by Ferenc Horvath on Unsplash

Adauga comentarii!