Cum se schimba sanii in timpul sarcinii

Sarcina nu inseamna numai o burtica ce creste pe zi ce trece, ci si tot felul de transformari la nivelul sanilor, pielii, mainilor si picioarelor. Din fericire, aceste schimbari se instaleaza treptat si dispar la cateva luni dupa nastere.

Una din transformarile importante din timpul sarcinii, pe langa cresterea burticii, este cea la nivelul sanilor. Sanii se maresc, devin sensibili, tari si durerosi, iar spre sfarsitul sarcinii incep deja sa secrete colostru, un precursor al laptelui matern, foarte bogat in nutrienti si anticorpi, importanti pentru primele zile de viata ale bebelusului. Nu toate femeile au acest simptom, la unele femei secretia de colostru se poate declansa dupa nastere sau la cateva zile inainte de nastere, iar la altele mult mai devreme.


Cum se schimba sanii in perioada sarcinii?

Multe femei experimenteaza cele mai intense schimbari la nivelul sanilor in primul trimestru de sarcina, cand corpul inca incearca sa se obisnuiasca cu noua stare de graviditate. In aceasta perioada sanii devin atat de sensibili la atingere, incat pana si materialul moale al unui tricou poate crea disconfort. Spre sfarsitul trimestrului 1 de sarcina, sanii incep sa isi revina si sensibilitatea dispare.

Sensibilitatea crescuta la nivelul sanilor este considerata unul dintre cele mai timpurii simptome de sarcina. Asadar, daca nu stii inca daca esti insarcinata, nu neglija acest simptom, el iti poate da un raspuns sigur.

Ce alte schimbari apar?

Sanii continua sa creasca pe toata perioada sarcinii

Deoarece corpul tau se pregateste pentru venirea bebelusului, sanii se maresc constant pentru a fi gata de alaptare. Pentru a preveni aparitia vergeturilor la nivelul sanilor, ai grija sa te masezi mereu cu ulei de masline, unt de cocos, ulei de migdale si alte asemenea uleiuri naturale. De asemenea, pentru a evita disconfortul, cumpara-ti sutiene cu 1-2 numere mai mari sau bustiere speciale pentru femei insarcinate.

Apar vinisoare pe sani, iar mameloanele se inchid la culoare

Daca mameloanele la inceputul sarcinii erau roz si sensibile la atingere, dupa prima jumatate a sarcinii, ele incep sa se inchida la culoare. Deoarece pielea de pe sani continua sa se intinda, iar volumul de sange care circula prin organism creste, o sa observi mici vinisoare pe sani si o textura a pielii usor diferita.

Apar tuberculii lui Montgomery

Ai observat in jurul mameloanelor niste umflaturi mici? Aceasta schimbare este perfect normala. Umflaturile de pe areole se numesc tuberculii lui Montgomerry si au rolul de a usura alaptarea prin faptul ca secreta anumite substante antiseptice si lubrifiante. Acesti tuberculi pot sa dispara sau pot sa ramana pe areole tot restul vietii.

Areolele se maresc

Ti se pare ca suprafata pigmentata din jurul sanilor s-a marit? Nu, nu este o iluzie optica, areolele se maresc si se inchid la culoare in timpul sarcinii. La unele femei, areolele sunt mai umflate si au mai multi tuberculi Montgomery, la altele sunt mai plate, cu putine umflaturi Montgomery.

Citeste si:

15 lucruri despre sarcina pe care nu le stiai

Sursa: babycentre.com.

 

Adauga comentarii!