Copiii nu mai vor sa citeasca

Majoritatea parintilor se confrunta cu aceasta problema: copiii lor nu mai aleg sa citeasca de placere, asa cum faceau ei cand erau mici. Cauza este, desigur, accesul atat de facil la media, care este vazut acum ca modul preferat de informare si relaxare.

Nu intram intr-o discutie despre cat de benefic este asta. Cert este ca parintii si-ar dori sa isi vada copiii citind mai mult. Cum se poate obtine asta?


Dezvolta gustul pentru lectura cand copilul este inca mic

Acesta este cel mai important pas. Si presupune ca tu sa sustii activ lectura atunci cand copilul nu stie inca sa citeasca singur. Momentul de lectura poate sa fie unul placut, in care va simtiti bine amandoi. Este foarte potrivit sa faca parte dintr-un ritual, cum ar fi cel dinainte de culcare.

Incurajeaza un ritual al lecturii

Poti face in casa un mic coltisor pentru lectura. Ai putea pune acolo cateva perne comode, carti care sa fie la indemana copilului, potrivite pentru varsta lui. Insereaza in programul zilnic un moment pentru lectura.

Mergeti la biblioteca

Bibliotecile pentru copii sunt, in marea majoritate, concepute astfel incat sa-i atraga – pe langa carti si spatii de lectura, au si cateva jucarii si personal care poate atrage copilul catre lectura. Faceti astfel de vizite lunar. In acest fel va puteti da seama si care sunt preferintele de lectura ale copiilor.

Cand copiii mai cresc

Chiar daca faci toate acestea, nu exista o garantie ca copilul va alege sa citeasca atunci cand va stii destul de multe incat sa o faca singur. Probabil va citi numai cartile pentru scoala, si asta cu nu prea mare placere. Dar nu te descuraja. Pune-i la dispozitie mai multe tipuri de texte – este posibil sa nu fie atras de literatura, insa sa il intereseze informatii despre lume. Pastreaza un program de lectura, chiar daca nu zilnic. Te poti folosi si de media, daca prefera astfel, incurajandul sa ajunga pe internet la informatie de calitate.

Photo by Ben Mullins on Unsplash

Adauga comentarii!