Popular, dar gresit, despre rolul unui parinte

Despre cresterea copiilor toata lumea are o opinie si adesea se intampla ca necunoscuti sa aiba impresia ca stiu mai bine decat parintii cum ar trebui acestia sa procedeze.

Sunt unele pareri foarte des intalnite care fac mai mult rau, punand presiune pe parinti sa mearga intr-o directie gresita. Vom dicuta cateva dintre ele.


Parintii ar trebui sa isi controleze copiii

Este una dintre cele mai intalnite opinii. Parintii ar trebui sa stea incontinuu sa le spuna copiilor ce trebuie si ce nu trebuie sa faca. Doar ca nimanui nu ii place sa fie controlat si reactia nu este de a asculta, ci de a te razvrati.

In loc sa controlezi, mai bine alegi sa comunici. Discuta, afla cum vede copilul lucrurile, ofera parerea ta. Pune intrebari mai degraba decat sa oferi sfaturi.

Copilul este o oglinda a parintelui

Parintii care iau aceasta opinie ca atare ajung sa puna foarte mare presiune pe copii ca acestia sa fie extraordinari. Ce fac parintii in viata lor este mai putin important, tot ceea ce conteaza este ceea ce reuseste sa faca copilul. Asa ca greselile devin inacceptabile si iubirea devine contidionata.

Parintele ar trebui sa isi urmareasca propriile realizari, independent de cele ale copilului. Si sa le accepte fara a se judeca pe sine, asa cum trebuie sa accepte si modul de a fi al copilului.

Exista un singur mod corect de a creste copiii

Si asta se face impunand foarte multe reguli si urmarind sa fie respectate cu strictete.

De fapt exista multe moduri de a creste copiii astfel incat acestia sa devina adulti impliniti. Iar principalul intrument este educatia, cea prin care explici care sunt posibilitatile si care sunt consecintele posibile ale unor actiuni. In cele din urma copilul va invata sa judece singur situatiile si sa ia propriile decizii.

Photo by Adam Winger on Unsplash

Adauga comentarii!