Pregatiri pentru a avea un copil

Daca lista ta de planuri pentru viitor suna ceva de genul: vreau sa ma las de fumat, vreau sa slabesc, vreau sa beau mai putin, vreau sa am un copil atunci esti pe drumul cel bun.

Daca pentru femei varsta are un impact major asupra fertilitatii, pentru cuplul care isi doreste sa aiba un copil fumatul si greutatea corporala sunt de mare importanta. Intrucat sanatatea inainte de conceptie are un impact pozitiv asupra sanatatii viitorului copil. Sanatatea tatalui este la fel de importanta ca si cea a mamei pentru a creste sansa de fertilitate.


Cum te poti pregati sa ai un copil

Renunta la fumat

Fumatul are efecte negative asupra intregului organism, inclusiv in ceea ce priveste calitatea spermei si a ovulelor. Riscul de infertilitate daca fumezi este mult mai mare si conceptia dureaza mult mai mult. In plus, daca fumezi creste si riscul sa apara complicatii in sarcina sau ulterior, dupa nasterea copilului. Cel mai bun mod de a evita aceste riscuri este renuntarea la fumat.

Renunta la alcool

Pentru o femeie care vrea sa ramana insarcinata renuntarea la alcool este cea mai sigura optiune. Si barbatii au de castigat, intrucat asta le imbunatateste calitatea spermei.

Atentie la greutate

O greutate mult prea mare duce la dezechilibru hormonal. O dieta echilibrata care duce la scaderea in greutate daca esti obez iti imbunatateste considerabil sansele de a fi fertil. Asa ca mananca sanatos si incepe sa faci exercitii daca iti doresti sa ai un copil in viitor. Gandeste-te la asta ca la o investitie pentru binele tau, in general.

In plus, este bine sa discuti si cu un doctor specializat in planificarea familiei. El poate sa iti spuna daca este nevoie sa iei unele vitamine sau sa iti faci un anumit vaccin. Invata si tot ceea ce trebuie sa stii despre ciclul tau menstrual ca sa afli care este cea mai buna perioada pentru conceptie.

Photo by Bonnie Kittle on Unsplash

Adauga comentarii!