Ce trebuie sa stii despre testele de ovulatie

Perioada in care iti doresti sa ramai insarcinata se poate transforma intr-una stresanta si plina de griji daca sarcina intarzie sa apara. Pentru a sti exact cand ai perioada de ovulatie, cea mai buna metoda este sa apelezi la testele care depisteaza cu precizie acest moment.

Cum functioneaza testele de ovulatie?


Testele de ovulatie sunt asemanatoare ca cele de sarcina. Ele trebuie introduse in urina pentru a se identifica prezenta hormonului LH, adica acel hormon responsabil cu eliberarea ovulului. Cand acest hormon se afla in cantitati mai mari in urina, apar doua liniute pe test, una de test si una de control, ceea ce inseamna ca urmeaza ovulatia.

Avantajul acestor teste este ca ele depisteaza perioada de ovulatie inainte ca ovulul sa fie eliberat. Asadar, cand un test este pozitiv, stii ca urmeaza sa ovulezi in urmatoarele 24-48 de ore. Daca linia de test este mai putin intensa fata de linia de control, inseamna ca ai baut prea multe lichide si hormonul LH nu este foarte intens pentru a aparea la test sau ca hormonul este eliberat intr-o cantitate prea mica si trebuie sa mai astepti cateva zile pana la perioada de ovulatie. Cel mai sigur este sa repeti testul a doua zi, la aceeasi ora si sa ai grija sa reduci cantitatea de lichide inainte de testare.

Pentru a fi cat mai precise, testele de ovulatie trebuie facute timp de 4-5 zile, dupa-amiaza si nu dimineata. Daca sunt facute dimineata, sansele ca hormonul respectiv sa apara in urina sunt mai mici, deoarece el nu este inca sintetizat de organism.

Care sunt semnele ca esti la ovulatie?

Perioada de ovulatie difera de la femeie la femeie, in functie de durata ciclului menstrual. Daca o femeie are o durata a ciclului menstrual de 40 de zile, momentul ovulatiei se produce scazand 14 zile din aceasta perioada. Majoritatea femeilor ovuleaza undeva intre ziua 11 si ziua 21 a ciclului lor, incepand cu prima zi a ultimei perioade menstruale.

Semnele cele mai evidente ca esti la ovulatie sunt:

– cresterea apetitului sexual;

– secretia vaginala devine mai abundenta, lipicioasa, transparenta si alunecoasa, ca un albus de ou crud;

– sanii devin usor mai sensibili;

– o usoara crestere a temperaturii bazale.

Spre deosebire de spermatozoizi care pot sa traiasca, in conditii ideale, intre 3 si 5 zile in vaginul si uterul femeii, ovulul are o durata de viata, dupa ce este eliberat, de doar 12-24 de ore. Asta inseamna ca daca ai raporturi sexuale cu 2-3 zile inainte de ovulatie, poti sa ramai insarcinata. Concluzia este ca nu trebuie sa astepti sa iti spuna testul ca esti la ovulatie pentru a avea activitati sexuale. Cu cat esti mai relaxata si te ingrijorezi mai putin pe marginea acestui subiect, cu atat o sa ramai insarcinata mai repede.

Citeste si Cum sa ramai insarcinata mai repede.

 

Adauga comentarii!