Tu cum te vezi la sfarsitul anului viitor?

Ne place sa facem rezolurii pentru noul an de zile. Adesea insa, uitam cu totul de ele dupa numai cateva saptamani. Ceea ce este pacat, intrucat cel mai adesea ne dorim lucruri care ne-ar face mult bine, pe termen lung, daca le-am aplica.

Psihologii considera ca incapacitatea noastra de a ne tine de rezolutiile pe care le avem nu vine din lipsa de vointa, ci din modalitatea gresita de a le aborda. Uite cum ar trebui procedat.


Sa ne inchipuim cum va fi la sfarsitul anului viitor, nu la inceput

Mai mereu, atunci cand ne concentram pe rezolutii ne gandim in primul rand la pasii pe care vrem sa ii facem si nu la ce anume vom obtine. Insa vizualizarea repetata a unei realitati in care ne este bine are un impact foarte mare si chiar ne poate duce acolo. Asa ca, primul pas este sa ne gandim cum ne va fi la sfarsit, cand rezolutia va fi pusa in practica de o buna perioada de timp.

Sa stabilim reguli simple si clare

Voi face exercitii saptamanal este insuficient ca intr-adevar sa te apuci si sa faci exercitii saptamanal. Trebuie sa stii exact unde le faci, cat te costa, la ce ora si in ce zile, cum ajungi acolo, cu ce te imbraci etc. Totul trebuie pus la punct in detaliu, o simpla intentie nu te duce nicaieri.

Pune saua pe vocea interioara

Cu totii avem o voce interioara care ne tot spune lucruri. Adesea ea este cea care sta cel mai mult in calea aplicarii rezolutiilor noastre. Este cea care ne gaseste fel de fel de scuze, cea care ne aduce aminte ca ne este greu, cea care ne tenteaza sa nu schimbam nimic sau care ne aminteste ca adesea nu ne iese ceea ce incercam. Aceasta voce interioara incearca sa fie cat mai logica, sa vina cu argumente si justificari. Si o poti ataca, tot interior, demontandu-i argumentele. Nu o lasa sa isi faca de cap cu logica ei gresita.

Incepe cu pasi mici

Aici vorbim de un maraton. Castiga cel care rezista cel mai mult. Asa ca, indiferent daca ai mici scapari, mergi mai departe. Ele se vor intampla, oricum, este inevitabil. Important este sa nu le transformi iar in obicei. Incepe cu pasul cel mai mic. Treptat iti va intra in obicei si vei capata castiguri din ce in ce mai importante.

Si, vei vedea, la sfarsitul anului vei fi exact cum ti-ai inchipuit la inceput, iar rezolutia ta pentru anul care vine va fi sa o tii tot asa.

Photo by Almos Bechtold on Unsplash

Citeste si

Top 6 cele mai eficiente sfaturi de parenting

Adauga comentarii!