Cu mai putine lucruri in casa esti mai fericit

Daca nu ai o casa mare, in care sa incapa o multime de lucruri fara sa te impiedici de ele in permanenta, atunci trebuie sa te inveti sa cumperi mai putin, sa arunci si sa dai mai departe. Iar aceste atitudini, daca sunt bune cand esti singur, sunt esentiale cand ai copii.

Vei fi atat de ocupata sa te ocupi de ei incat nici nu vei observa cand casa s-a umplut de atat de multe lucruri incat simti ca nu mai poti respira. Dezordinea iti face rau fizic. Asa ca iti promiti ca vei face ceva si vei elibera spatiul din jurul tau. Te apuci cu mult entuziasm, care dureaza cam jumatate de ora. Timp in care iti dai seama ca parca nu iti vine sa arunci nimic. Ba chiar realizezi ca ti-ar prinde bine cateva lucruri in plus.


Ca sa treci de acest blocaj te poti ghida in functie de urmatoarele intrebari:

Am folosit acest lucru in ultimul an de zile?

Daca raspunsul este nu, atunci aproape sigur lucrul respectiv nu se mai potriveste in viata ta actuala. Si il poti arunca fara griji. Poate ca este o pereche de pantaloni care te asteapta de trei ani sa slabesti sau un gadget de bucatarie de care nu ai mai avut curajul sa te apropii dupa o prima utilizare.

Daca nu l-as avea l-as cumpara?

Lucrurile pe care le ai trebuie sa se potriveasca stilului tau de viata. Nu are sens sa ai bocanci de munte daca nu ajungi vreodata acolo pentru ca de fapt nu iti place efortul. Asa ca atunci cand te uiti la un lucru intreaba-te daca intr-o perioada de 6 luni de acum inainte, sa zicem, ai fi nevoita neaparat sa il cumperi iar.

Mai am si alte lucruri similare?

Se intampla adesea sa avem acelasi lucru in mai multe exemplare – trei pelerine de ploaie, mai multe telefoane, tavi in bucatarie fara numar etc. Pastreaza-l pe cel care s-a dovedit a fi preferatul tau si renunta la celelalte.

Planurile mele chiar sunt realiste?

Pastram adesea lucruri pe care planuim sa le reparam candva in viitor. Si acest viitor nu se mai intampla vreodata. Sau ne cumparam lucruri voluminoase in ideea ca vom face cine stie ce lucru extraordinar candva cu ele. Ne ambalam, ne entuziasmam, dupa care, daca am fi corecti am realiza ca daca le-am folosit o data pe an este bine. Si cu toate astea ne-au mancat spatiul nostru vital zi de zi. Nu mai bine le-am fi inchiriat? De exemplu, skiurile.

De ce nu il arunc?

Unele lucruri pot avea valoare sentimentala, altele pur si simplu ne distreaza cand le privim. Ele ne aduc o stare de bine, asa ca sunt binevenite in viata noastra. Alte lucruri nu sunt insa pastrate decat pentru ca ne pare rau de banii dati pe ele. Si cu ce ne ajuta ca le pastram? Ca sa nu platim numai in bani, ci si prin stresul creat de lipsa de spatiu. Cu cat stopezi pierderile mai repede, cu atat mai bine.

Photo by Joseph Chan on Unsplash

Adauga comentarii!