Cum sa tii cheltuielile sub control atunci cand ai o familie de intretinut

Toate statisticile, fie de la noi din tara, fie din alte tari, iti vor spune ca riscul de saracie este mult mai mare in cazul familiilor cu copii. Motivul nu este dificil de inteles – cheltuielile se dubleaza, iar timpul pe care il ai ca sa lucrezi se micsoreaza.

Cum nu poti sa te bazezi pe timp ca a iti maresti veniturile poti sa te bazezi pe strategii ca sa iti micsorezi cheltuielile. Sunt cativa pasi pe care trebuie sa ii faci:


  1. Urmareste cheltuielile actuale

Nu ai nevoie de cine stie ce tehnologie. Este suficienta o foaie de hartie pe care scrii zilnic ce ai cheltuit si pentru ce. Fa asta timp de 2 luni si vei incepe sa intelegi pe ce anume se duce cea mai mare parte a venitului tau.

Este momentul sa incepi sa tai. Taie lucrurile neesentiale. Chiar trebuie sa ai un abonament telefonic foarte scump? Oare nu iti poti face cafeaua acasa in loc sa o cumperi? Oare nu iti poti lua pranzul la tine de acasa in loc sa comanzi in oras?

Iar aceasta strategie ar trebui sa se aplice pentru toti membru familiei.

  1. Gaseste alternative mai ieftine pentru toate cheltuielile

Ele cu siguranta exista, trebuie numai sa le cauti. Sa zicem ca nu mai cumperi toate hainele pentru copii noi, fiindca oricum trebuie sa si le schimbe imediat. Si iei de la prieteni care au copii mai mari haine in stare buna, insa care au fost un pic purtate.

Poate ca nu mai cumperi carti nici pentru tine, nici pentru copii si iti faci un abonament la biblioteca.

Poate ca nu mai cumperi de la magazinul care este imediat langa tine, ci cumperi o data pe saptamana, in cantitate mai mare, de la un magazin care este mai departe.

Poate ca este o alternativa mai buna la mersul zilnic cu masina la birou etc.

  1. Nu mai cumpara daca nu ai absoluta nevoie

Traim intr-o societate care ne spune in permanenta de zeci de ori pe zi ca suntem fericiti daca ne cumparam lucruri. Trebuie sa iesi din aceasta capcana. Chiar nu sta fericirea acolo. Daca ai copii cu siguranta ai cunoscut lucruri mult mai fericite decat ca ti-ai cumparat ultimul model de telefon.

Orice achizitie mare vrei sa faci nu o face imediat. Rezista impulsului. Daca vrei sa o faci si peste trei saptamani, atunci incepe sa cauti cea mai avantaoasa oferta.

  1. Fa-ti un buget

Sa speram, ca ai acum o suma de bani in plus. Ce faci cu ea? Un buget. Adica stabilesti cum cheltuiesti banii pe care ii ai. Nu uita sa incluzi o parte de economii si una pentru urgente, pe langa cheltuielile curente.

Photo by JESHOOTS.COM on Unsplash

Citeste si

Cum sa nu cazi in patima cumparaturilor inutile pentru bebelus

Camera bebelusului – cum creezi o atmosfera care ii va placea si cand va creste

Adauga comentarii!