Cum sa citesti copiilor

Cititul este esential pentru a imbunatati vocabularul copiilor. Si nici nu trebuie sa astepti pana cand copilul invata sa vorbeasca! Citeste-i inca din primele luni de viata si va avea de castigat. A citit pentru un adult este foarte diferit de modul in care se citeste pentru un copil. Asa ca nu te mira cand vei observa ca se intampla urmatoarele:

Aceleasi carti din nou si din nou

Copiii nu se plictisesc sa auda aceeasi poveste de o suta de ori. Ba chiar dimpotriva, prefera sa se intample asta. Iar daca nu schimbi cuvintele, incep sa le invete, sa le anticipeze, sa le astepte cu nerabdare.


Intonatia

Chiar daca nu ai fost niciodata prea priceputa la actorie uita de acest lucru. Pronunta cuvintele clar, foloseste intonatia, adu fel de fel de efecte onomatopeice. Si nu incerca sa le schimbi. Exact ca la punctul anterior, este important sa spui povestea la fel, de fiecare data.

Cat de mult ar trebui sa citesti?

Cu un copil atat de mic, 10 minute pe zi sunt mai mult decat suficiente. Si ele pot sa fie impartite in mai multe reprize pe zi. Nu iti face probleme daca citesti aceeasi poveste de cateva propozitii si la pranz si dimineata si seara. Dar pastreaza de fiecare data acelasi ton entuziast, sa se simta ca povestea iti face cu adevarat placere.

Pe langa citit

Cartile pentru copii nu au prea multe cuvinte, insa toate au imagini frumoase. Multe dintre ele au si sunete sau posibilitatea de a interactiona cu ele. Profita de toate acestea pentru a-l implica pe copil. Nu te cenzura, poti folosi si cuvinte simple si cuvinte complicate, important este sa il expui pe copil la cat mai multe.

Ce carti sa alegi?

Cele mai bune sunt carticelele cu putin text. Este bine daca textul are ritm si daca sunt repetate cuvinte in cadrul lor. Mai tarziu, cand incep sa aiba preferinte, alege cartile in functie de ceea ce ii intereseaza.

Si, cel mai important, cititul nu trebuie sa devina niciodata o activitate obositoare, nici pentru copii si nici pentru tine. Trebuie sa fie un mod in care va simtiti cu adevarat bine impreuna. In acest mod vor deveni si cartile iubite.

Adauga comentarii!