Varicele in sarcina: cauze si remedii

Principala cauza a aparitiei varicelor in sarcina tine de factori genetici. Femeile care au un istoric in familie de varice sunt si ele inclinate spre aceasta afectiune, mai ales in timpul sarcinii, cand secretia crescuta de progesteron favorizeaza dezvoltarea anumitor schimbari in organism. Printre cele mai comune afectiuni din timpul sarcinii, care se amelioreaza dupa nastere, se numara cele la nivelul pielii, iar varicele este una dintre ele.

Venele varicoase, pe langa aspectul inestetic pe care il au, sunt si deseori dureroase si inconfortabile. Deoarece venele se dilata si se umfla prea mult, din cauza ca isi pierd elasticitatea, senzatia pe care o simti este aceea de picioaere grele si dureroase. Varicele nu apar numai in zona picioarelor, ci si in zona rectala. De exemplu, hemoroizii sunt de fapt tot un fel de vene varicoase.


Vestea buna este ca, dupa nastere, venele varicoase revin la stadiul in care erau inainte de sarcina. Daca inainte de sarcina nu le aveai, cel mai probabil, dupa sarcina, ele se vor estompa.

Care sunt factorii favorizanti pentru aparitia varicelor?

  • predispozitia genetica;
  • statul prea mult in picioare;
  • sedentarismul;
  • presiunea exercitata de uterul marit din timpul sarcinii pe picioare;
  • nivelul crescut de progesteron si cantitatea mare de sange care circula in organism in timpul sarcinii.

Cum previi si ameliorezi venele varicoase?

1. Fa miscare in fiecare zi

Desi de multe ori in timpul sarcinii nu ai prea multa energie pentru sport, este recomandat sa faci exercitii usoare si plimbari in fiecare zi. Acest obicei nu numai ca te mentine in forma, insa te ajuta totodata sa nasti mai usor.

2. Stai cu picioarele ridicate

Pentru a imbunatati circulatia sangelui la nivelul picioarelor, este recomandat sa stai cu picioarele mai sus decat restul corpului, mai ales cand dormi. Incearca sa-ti pui o perna sub picioare sau sa stai din cand in cand cu picioarele sprijinite de perete.

3. Poarta ciorapi medicinali

Daca venele varicoase sunt foarte dureroase, poarta ciorapi compresivi medicinali. Acesti ciorapi previn si atenueaza aparitia problemelor de circulatie: varice, picioare umflate, dureri.

4. Dormi pe partea stanga

Dormitul pe partea stanga, cu genunchii indoiti si, eventual cu o perna intre picioare in ultimul trimestru de sarcina, mentine normal fluxul de sange prin vena cava inferioara si asigura, totodata, o buna circulatie a sangelui in tot corpul, inclusiv la picioare.

5. Mananca sanatos si hidrateaza-te

Sarcina este un bun moment sa iti schimbi complet obiceiurile alimentare cu unele mai sanatoase. Pentru a te simti cat mai bine, mananca simplu si natural, hidrateaza-te si evita cat poti de mult dulciurile, sucurile carbogazoase si alimentele care contin aditivi.

Citeste si:

Cum se schimba sanii in timpul sarcinii

7 moduri in care sedentarismul te afecteaza in perioada sarcinii

Sursa foto: periodofertile.it.

 

Adauga comentarii!