Tot ce trebuie sa stii despre sarcina ectopica (extrauterina)

Un procent de aproximativ 2% dintre sarcini sunt sarcini ectopice (extrauterine), adica sarcini care nu pot fi duse la termen deoarece ovulul fertilizat se implanteaza in alta parte decat in mucoasa uterina.

Pentru ca o sarcina sa aiba loc, ovarele elibereaza un ovul la nivelul trompelor uterine, unde, in contact cu sperma, este fertilizat. Acest ou fertilizat sta in tubul falopian pentru 3-4 zile dupa care se indreapta catre uter si se ataseaza de peretii acestuia. Atasat de peretii uterului, oul fertilizat se transforma intr-un bebelus. Ce se intampla, insa, cand oul fertilizat nu se ataseaza de peretii uterului?


Cand ovulul fertilizat se implanteaza in tubul falopian sau in alt loc in afara uterului, atunci sarcina este una extrauterina sau ectopica. In acest caz, sarcina nu poate sa continue normal si, dana nu este intrerupta la timp, devine o amenintare pentru sanatatea femeii gravide.

Care sunt simptomele unei sarcini ectopice (extrauterine)?

Simptomele sarcinii ectopice se instaleaza inca de la inceputul sarcinii, la cateva saptamani de la conceptie. Unele femei isi dau seama de sarcina ectopica cand merg la un control ginecologic de rutina sau dupa ce in prealabil au obtinut un rezultat pozitiv la testul de sarcina si merg la ecografia de sarcina. Printre cele mai frecvente simptome ale sarcinii extrauterine se numara urmatoarele:

  • amenoree (insa nu in toate cazurile);
  • sangerare usoara, inchisa la culoare, si durere pelvina;
  • crampe abdominale intense;
  • durere care se localizeaza intr-o parte a corpului sau la nivelul umarului;
  • greata, varsaturi, ameteala, slabiciune;
  • tulburari de tranzit intestinal (durere si presiune rectala);
  • scaderea tensiunii arteriale si lesin;
  • durere in timpul actului sexual.

Sarcina ectopica neintrerupta la timp poate duce la ruptura de tub falopian, situatie care atrage dupa sine dureri, sangerari si chiar complicatii grave (peritonita, hemoragii severe, distrugerea unei trompe uterine si imposibilitatea de a mai putea duce o sarcina la bun sfarsit).

Care sunt cauzele sarcinii ectopice?

De multe ori, cauzele pentru sarcina ectopica sunt necunoscute. Una dintre cauze ar putea fi o problema la tubul falopian sau infectiile la nivelul trompelor uterine sau ovarelor. De asemenea, sarcina ectopica ar putea fi favorizata de urmatoarele situatii:

– tratamente pentru infertilitate;

– boli cu transmitere sexuala (gonoree, chlamydia);

– sterilizare chirurgicala;

– interventii la nivelul trompelor uterine;

– un istoric de sarcini ectopice;

– endometrioza;

– boala inflamatorie pelvina;

– fumatul;

– un istoric de sarcini ectopice in familie.

Cum poate fi depistata sarcina ectopica?

Deoarece simptomele ei pot fi confundate usor cu cele ale altor afectiuni, cel mai sigur mod de depistare este efectuarea unui test de sarcina. Cand la simptomele descrise mai sus se mai adauga si rezultatul pozitiv la testul de sarcina, exista riscul unei sarcini extrauterine si trebuie mers de urgenta la medic. De altfel, in orice situatie in care ai dureri abdominale severe, trebuie sa mergi la medic pentru o ecografie abdominala si investigatii suplimentare.

Citeste si:

Simptome si cauze ale avortului spontan in primul trimestru de sarcina

Sursa foto: whattoexpect.com.

 

Adauga comentarii!