Tipuri de anestezie folosite in nastere

Daca esti ingrijorata cu privire la durerea care vine la pachet cu travaliul, stai linistita, nu esti singura.  Probabil ai si auzit o multime de povesti, fie de bine, fie de rau. Femeile experimenteaza si tolereaza durerea diferit. Pentru unele dintre ele, faptul ca se concentreaza asupra respiratiei este suficient, altele insa au nevoie de calmante sau analgezice pe perioada travaliului.

Cand vine vorba de utilizarea anesteziei la nastere, cele mai multe femei se incadreaza in una din cele trei categorii:


  • Cele care sunt destul de sigure ca vor apela la ameliorarea durerilor
  • Cele care nu sunt sigure spre ce optiune sa se indrepte si felul in care acestea le pot influenta travaliul si nasterea
  • Cele care prefera sa dea nastere fara niciun calmant administrat.

Indiferent in ce categorie te incadreazi, este important sa stii cum sunt utilizate anestezicele si calmantele pentru ameliorarea durerilor. Nu exista doua femei cu o experienta de nastere identica, de aceea este important sa va pastrati optiunile deschise. Fiecare femeie ar trebui sa fie pregatita pentru orice.

Tipuri de ameliorare a durerilor

Exista doua tipuri de medicamente care alina durerea – analgezice si anestezice. Analgezicele amelioreaza durerea, fara pierderea totala a senzatiei de miscare, fara amortirea musculaturii. Acestea nu opresc senzatia de durere complet, dar o diminueaza.

Anestezia este blocarea tuturor senzatiilor fizice, inclusiv a dureri. Unele forme de anestezie, cum ar fi anestezie generala, pot duce la pierderea cunostintei. Alte tipuri, cum ar fi anestezia locala, elimina toate senzatiile de durere din anumite parti ale corpului in timp ce tu ramai constienta. In cele mai multe cazuri, analgezicele sunt oferit femeilor in travaliu, dupa o interventie chirurgicala sau dupa nastere,  in timp ce anestezia este folosita in timpul unei proceduri chirurgicale, cum ar fi operatia de cezariana.

Cele mai frecvente analgezice obstetricale

Exista mai multe forme de anestezie administrate la nastere. Ele pot fi utilizate independent sau in combinatie unele cu altele. Unele dintre cele mai frecvente anestezice administrate sunt:

  • Anestezia locala se utilizeaza in timpul nasterii si este, in general, asemanatoare medicamentatiei folosite in timpul procedurilor stomatologice si poate fi utilizata de catre medicul tau in timp ce nasti pentru a amorti o zona dureroasa sau zona din jurul vaginului, daca sunt necesare copci. Medicamentele locale nu reduc disconfortul din timpul travaliului.
  • Analgezia locala tinde sa fie cea mai eficienta metoda de ameliorarea a durerii in timpul travaliului si provoaca putine efecte secundare.
  • Epidurala este un anestezic local livrat printr-un tub mic numit un cateter plasat in spate, chiar in afara canalului spinal, in partea de jos a coloanei vertebrale. Ti se va spune sa te asezi pe lateral, cu spatele curbat spre exterior si sa ramai asa pana cand procedura este finalizata. Te poti muta cand e gata, dar nu ti se va permite sa te plimbi. Un avantaj al epiduralei este ca le permite majoritatii femeilor sa participe pe deplin la experienta nasterii (putand in continuare sa simta atingere si presiune), in timp ce amelioreaza cea mai mare parte, daca nu in totalitatea, durerile travaliului. In cele mai multe cazuri, anestezistul va incepe epidurala cand dilatarea colului uterin este de 4-5 centimetri. In anumite circumstante, aceasta se aplica mai devreme.
  • Anestezia spinala este o procedura folosita adesea la cezariana. Aceasta amorteste intreaga jumatatea inferioara a corpului, iar uneori amorteala se poate intinde pana la gat. Nu vei mai simti nimic in partea inferioara a corpului si este imposibil sa simti cand anume ar trebui sa impingi in timpul nasterii naturale. Anestezia spinala este plasata direct in maduva spinarii si anuleaza imediat toate durerile. Acesta se adminitreaza doar o data si are un efect de aproximativ 1 ora, dupa care efectele amortelii incep sa dispara. Daca travaliul dureaza mai mult, se introduce un cateter epidural pentru a oferi medicamente care sa continue sa va ameliorareze durerea, atata timp cat este necesar.

Epidurala sau anestezia spinala nu pot fi utilizate in cazul in care pacientul: utilizeaza anticoagulante sau are o tendinta de sangerare, are hemoragie sau este in stare de soc, are o infectie in spate sau in sange, are o conditie anatomica neobisnuita sau o coloana vertebrala anormala.

  • Combinarea spinala-epidurala – o astfel de combinatie are avantajele ambelor tipuri de atenuare a durerii. Partea spinala indeparteaza durerea imediat, iar cea epidurala elimina durerile din timpul travaliului.
  • Anestezia generala va adoarme pe durata nasterii. Desi este o metoda sigura, este rar folosita, numai in cazuri de urgenta, pentru ca te impiedica sa-ti vezi micutul imediat dupa nastere.

Cercetarile arata ca anestezia locala – atat epidurala, cat si spinala – este sigura pentru tine si bebe.

Pentru ca anestezistul sa determina ce tip de anestezie este cel mai potrivit pentru tine si copilul tau, este important sa stie:

  • ce alimente si bauturi ai consumat in ultimele cateva ore
  • daca ai antecedente ce implica dificultati respiratorii dupa o anestezie
  • daca ai sau ai avut dureri de spate
  • daca ai febra
  • orice alte probleme respiratorii cum ar fi astmul, bronsita, pneumonie sau daca aveti o durere in gat ori gripa
  • boli cardiace, diabet sau alte afectiuni medicale.

Adauga comentarii!