Smoothie pentru gravide – ce ingrediente sa folosesti si ce ingrediente sa eviti?

Stiai ca anumite ingrediente care se pun deseori in smoothie-uri nu sunt recomandate in timpul sarcinii? Ca sa fii sigura ca nu consumi alimente interzise in sarcina, prepara-ti singura smoothie-urile acasa, cu ingrediente proaspete.

De ce e bine sa consumi smoothie-uri in timpul sarcinii?


  • hidrateaza organismul;
  • au efect energizant;
  • sunt pline de vitamine si minerale;
  • accelereaza tranzitul intestinal;
  • intaresc sistemul imunitar;
  • mentin sanatatea pielii;
  • sunt pline de antioxidanti;
  • contin acid folic care previn defectele de tub neural la fat.

Care sunt cele mai recomandate ingrediente pentru smoothie-uri in perioada sarcinii?

Semintele de chia contin fibre, proteine, Omega-3, calciu si alte minerale. Acizii grasi Omega-3 sunt esentiali pentru dezvoltarea creierului bebelusului.

Iaurtul grecesc este ingredientul perfect pentru accelerarea tranzitului intestinal si pentru mentinerea senzatiei de satietate pentru multe ore dupa masa. El contine proteine, calciu si probiotice.

Spanacul este bogat in folati esentiali pentru prevenirea defectelor de tub neural la bebelus. De asemenea, el contine calciu si fier, importante pentru sanatatea oaselor si prevenirea anemiei.

Portocalele si lamaile sunt surse foarte bune de vitamina C, o vitamina care ajuta la absorbtia fierului si la reducerea inflamatiilor din organism.

Fructul de avocado este bogat in acizi grasi Omega-3, necesari pentru dezvoltarea creierului fatului, dar si in vitamina K, fibre, acid folic, potasiu, vitaminele B3 si B6, vitamina C si cupru.

Fructul de mango este o sursa buna de fibre, vitaminele A, C si potasiu. In perioada sarcinii, necesarul de fier al organismului creste, de aceea trebuie sa consumi cat mai multe alimente bogate in vitamina C, pentru ca fierul sa fie absorbit mai repede si mai usor.

Bananele au avantajul ca nu sunt acide si nu predispun la reflux gastric, o probleme frecventa din perioada sarcinii. Bogate in potasiu si triptofan, ele mentin tensiunea arteriala in limite normale si ajuta la stimularea lactatiei.

Migdalele sunt bogate in fier, un mineral esential pentru producerea hemoglobinei, o proteina din celulele rosii care ajuta la transportul oxigenului catre organe si tesuturi.  De asemenea, ele contin proteine, calciu si acid folic.

Care sunt ingredientele pentru smoothie-uri care trebuie evitate in timpul sarcinii?

Papaya este un fruct care trebuie evitat in timpul sarcinii deoarece poate provoca contractii uterine.

Patrunjelul consumat in cantitati mici este sigur in perioada sarcinii. Insa, in cantitati mari, el poate stimula contractiile uterine.

Germenii cruzi pot fi infestati cu bacteriile E.coli sau Salmonella inca de la cultivare, deoarece ei au nevoie pentru dezvoltare de un mediu cald si umed, propice bacteriilor.

Laptele nepasteurizat poate contine Listeria, o bacterie care pune in pericol sanatatea bebelusului.

Ceaiurile care contin cofeina sau anumite ceaiuri din plante medicinale ar trebui evitate in timpul sarcinii. Aici ai o lista cu ceaiurile permise si interzise in perioada sarcinii.

Bauturile care contin alcool trebuie evitate complet in perioada sarcinii deoarece alcoolul trece foarte usor prin placenta. Nu exista studii care sa arate ca o cantitate minima de alcool dauneaza fatului, insa, pentru a fi sigura, este mai bine sa il eviti.

Avand in vedere ca creierul bebelusului este intr-o continua transformare, este mai bine sa nu consumi niciun aliment care ar putea interfera cu procesul lui de dezvoltare.

Citeste si:

3 smoothie-uri pe care sa le consumi cat mai des in perioada sarcinii

10 fructe pline de nutrienti pe care sa le consumi cat mai des in perioada sarcinii

De ce apare autismul? S-a descoperit cauza principala a acestei afectiuni

Anemia in sarcina: cauze, simptome, tratament

 

Adauga comentarii!