Saptamana 41 de sarcina

Deoarece multe femei aleg sa nasca prin cezariana, sarcinile care ajung la 41 de saptamani sunt din ce in ce mai rare. Nu trebuie sa te ingrijorezi prea tare ca ai ajuns la 41 de saptamani si inca nu ai nascut, bebelusul se va naste cand este complet pregatit pentru acest lucru. De obicei, bebelusul este gata sa se nasca atunci cand glanda lui suprarenala secreta anumiti hormoni care ajung la placenta si influenteaza hormonii din sangele mamei sa declanseze travaliul.

In general, sarcinile de care au ajuns la 41 de saptamani nu sunt considerate sarcini care au depasit termenul, ci doar intarziate. Daca sarcina ajunge la 42 de saptamani, atunci este necesara inducerea travaliului sau cezariana pentru a se evita aparitia unor probleme de sanatate la bebelus.


De ce nu se naste bebelusul?

Exista mai multe explicatii pentru acest lucru:

  • varsta sarcinii a fost calculata gresit si bebelusul este mai mic cu 1-2 saptamani;
  • bebelusul nu e gata sa se nasca;
  • ai in familie un istoric de nasteri dupa termen.

Ce se intampla cu bebelusul in saptamana 41 de sarcina?

Lichidul amniotic se imputineaza de la o zi la alta iar placenta incepe usor-usor sa imbatraneasca, ceea ce inseamna ca bebelusul nu trebuie sa mai stea prea mult in burtica. In aceasta saptamana, bebelusul are 39 de saptamani de la conceptie, este deja dolofan si nu ii va fi foarte usor sa se strecoare prin canalul vaginal la nastere. Daca bebelusul este prea mare, medicul va face o taietura mai lunga decat de obicei intre vagin si anus (epiziotomie), pentru a ajuta bebelusul sa se nasca. In cazul in care bebelusul are cordonul ombilical infasurat in jurul gatului, el va recomanda cezariana.

Deoarece in saptamana 41 de sarcina creste riscul de stres fetal, medicul va recomanda inducerea travaliului (perfuzii cu oxitocina) inainte ca sarcina sa ajunga in saptamana 42. In cazul in care medicul, in urma masuratorilor ecografice, considera ca sarcina este mai mica decat a fost estimata initial, el va mai astepta cateva zile, monitorizand constant starea de sanatate a copilului.

Cum te simti tu in aceasta saptamana?

Ziua nasterii parca nu mai vine si incepi sa te stresezi. Ca sa declansezi travaliul, incearca sa faci plimbari lungi, aceasta activitate ajuta la ruperea apei. De asemenea, daca vrei sa incerci si alte metode naturale de declansare a travaliului, cere-i cateva recomandari medicului tau.

Ce trebuie sa stii despre travaliu?

Travaliul este un proces care se instaleaza inainte de ruperea apei, cand colul uterin incepe sa se dilate. Alte semne care insotesc travaliul sunt: durerile de spate, crampele abdominale, eliminarea dopului cervical, instalarea diareei si senzatia ca bebelusul coboara din ce in ce mai mult in zona pelviana.

Nu are rost sa intri in panica, travaliul este un proces natural si trebuie sa ai in minte mereu faptul ca trebuie sa stai relaxata. Panica doar iti agraveaza situatia, asadar incearca sa rezisti si sa te gandesti la lucruri pozitive.

Travaliul are 3 etape:

Prima etapa incepe atunci cand apar contractii care provoaca dilatarea colului uterin, aceasta etapa dureaza cel putin 8 ore si se termina atunci cand colul este complet dilatat. Cand pauzele dintre contractii se scurteaza la 1-2 minute, corpul tau este pregatit pentru urmatorul stadiu al travaliului: nasterea.

Dupa orele de contractii, in care ai rezistat cu stoicism la durere, urmeaza al doilea stadiu al travaliului in care trebuie sa impingi la fiecare contractie ca sa ajuti bebelusul sa iasa mai repede. Acest stadiu se termina cu nasterea copilului.

A treia etapa incepe imediat dupa nasterea copilului si se termina cu eliminarea placentei. Eliminarea placentei este un proces care dureaza destul de putin, aproximativ 10 minute. Vei fi atat de fericita ca ai nascut, incat acest stadiu va trece pentru tine neobservat.

Citeste si:

Saptamana 40 de sarcina

Ce trebuie sa stii despre alaptare in primele zile dupa nastere

Cat de repede te recuperezi dupa nasterea prin cezariana?

Sursa foto: nicosia.sgul.ac.cy.

 

Adauga comentarii!