Saptamana 40 de sarcina

In saptamana 40 de sarcina ai ajuns oficial la sfarsitul perioadei de graviditate. Bebelusul are 38 de saptamani de la conceptie si este pregatit sa se nasca in orice moment. Acum bebelusul are in jur de 3.4 kilograme si o lungime de aproximativ 51 de centimetri. Daca ai ales sa nasti natural, este posibil sa intri in travaliu mai devreme sau mai tarziu cu o saptamana fata de data estimata de medic. In cazul in care cantitatea de lichid amniotic este prea mica sau apar diverse complicatii cu bebelusul, medicul va recomanda inducerea travaliului. De asemenea, daca bebelusul nu da semne ca vrea sa se nasca nici in saptamana 41 de sarcina, medicul va propune provocarea nasterii.

Potrivit ultimelor studii in domeniu, se considera ca un bebelus este nascut la termen daca se naste in perioada 39-40 de saptamani si 6 zile de sarcina, in timp ce un bebelus care se naste in saptamana 41 de sarcina este considerat un bebelus care se naste tarziu.


Un bebelus care se naste dupa saptamana 42 de sarcina este un bebelus care se naste dupa termen, iar bebelusii nascuti inainte de saptamana 39 de sarcina sunt considerati, conform acelorasi studii, bebelusi nascuti inainte de termen, insa nu prematuri.

Ce se intampla cu bebelusul in aceasta saptamana?

  • oasele craniului nu sunt sudate, pentru a-i permite sa se strecoare prin canalul vaginal la nastere, acesta este si motivul pentru care capul bebelusului este moale dupa nastere;
  • lichidul amniotic se imputineaza pentru a forta bebelusul sa se nasca;
  • stratul de tesut adipos este suficient pentru a-l ajuta sa isi regleze temperatura dupa nastere;
  • parul si unghiile bebelusului continua sa creasca.

Cum te simti tu in aceasta saptamana?

Momentul nasterii este atat de aproape incat nu te mai poti gandi la altceva. Pregateste-ti bagajul pentru maternitate, ai grija sa ai mereu telefonul incarcat si nu neglija semnele timpurii ale travaliului (dureri acute de spate, contractii mai dese, diaree, eliminarea dopului cervical, presiune pelvina marita).

Simptomele pe care le-ai simtit mai acut in acest ultim trimestru de sarcina nu te vor parasi nici saptamana aceasta. Crampele musculare, edemele, insomniile, flatulenta, constipatia, schimbarile bruste de dispozitie, oboseala si anxietatea vor face parte din viata ta de zi cu zi pana la nastere.

O schimbare pe care o vei remarca in aceasta saptamana este cea la nivelul sanilor. Ei sunt acum pregatiti pentru alaptare si incep sa secrete colostru, un precursor al laptelui plin de anticorpi pentru protejarea bebelusului in primele zile dupa nastere.

Cum poate fi indus travaliul?

Ti se pare ca bebelusul sta foarte confortabil in burtica ta si nu are de gand sa se nasca saptamana aceasta? Il poti grabi prin cateva metode naturale: plimbari lungi si mult sex. Bineinteles, nu o sa ai prea multa dispozitie pentru sex, insa aceasta metoda poate functiona. Practicat in saptamanile 40-41, sexul ajuta la ruperea apei si la declansarea travaliului. Asadar, daca ti se pare ca sarcina ta este intarziata si vrei sa nasti mai repede, incearca sa faci cat mai mult sex, s-ar putea sa obtii rezultatele dorite si sa intri in travaliu.

Cand trebuie sa mergi la doctor?

In cazul in care contractiile sunt din ce in ce mai dese si mai regulate, este clar ca ai intrat in travaliu. De asemenea, daca apa ti se rupe, atunci nu mai trebuie sa stai pe ganduri si sa mergi imediat la spital: nasterea este iminenta.

Miscarile bebelusului trebuie urmarite cu o mai mare atentie dupa varsta de 40 de saptamani pana la nastere. Daca ai impresia ca bebelusul tau este agitat sau se misca mai putin ca de obicei, mergi de urgenta la medic.

Citeste si:

Saptamana 41 de sarcina

Saptamana 39 de sarcina

Nasterea naturala si cele 3 stadii ale travaliului

Ce trebuie sa stii despre epiziotomie

Sursa foto: healthsite.com.

 

Adauga comentarii!