Saptamana 38 de sarcina

In saptamana 38 de sarcina, bebelusul are varsta de 36 de saptamani, o greutate de aproximativ 3 kilograme si o lungime de 50 de centimetri, masurat din crestet pana in calcaie. Deoarece se pregateste pentru nastere, el coboara din ce in ce mai mult in zona pelvisului, eliberandu-ti plamanii de presiunea pusa asupra lor. Desi acum poti sa respiri fara probleme, nu se poate spune ca esti lipsita de orice urma de disconfort: bebelusul loveste cu putere, mainile si picioarele iti sunt din ce in ce mai umflate, iar oboseala parca nu mai dispare niciodata.

Daca bebelusul se va naste acum, el va fi considerat un bebelus nascut la termen.


Cum se simte bebelusul in aceasta saptamana?

In saptamana 38 de sarcina, organele bebelusului sunt pe deplin maturizate. Retina este vascularizata complet, iar plamanii sunt si ei pregatiti pentru respiratie. Unghiile bebelusului au crescut pana la varful degetelor, iar la baietei, testiculele au coborat in scrot.

Deoarece bebelusul exerseaza respiratia si inghite constant lichid amniotic, o sa il simti mereu sughitand, lucru care este perfect normal.

Parul fin Ianugo care acoperea corpul bebelusului a disparut acum aproape complet. Unii bebelusi mai au insa la nastere cateva portiuni de par pe umeri sau pe spate.

In acest stadiu, bebelusul isi poate strange pumnul cu putere si, daca se va naste acum, te va putea prinde cu manutele lui mici de deget.

Cum te simti tu?

Sanii tai sunt mariti si pot sa inceapa sa secrete colostru, un precursor al laptelui, plin de anticorpi pentru bebelus. La unele femei, secretia de colostru se declanseaza imediat dupa nastere, insa la altele poate sa apara inca din luna a 8-a de sarcina.

Deoarece pielea de pe sani continua sa se intinda, iar volumul de sange care circula prin organism creste, o sa observi mici vinisoare pe sani si o textura a pielii usor diferita. Este important ca pana la sfarsitul sarcinii sa te dai cu creme speciale si uleiuri naturale pentru prevenirea vergeturilor.

Avand in vedere ca te simti foarte mare la propriu, iti va fi destul de dificil sa mai faci sex. De asemenea, simptomele neplacute ale sarcinii (oboseala, flatulenta, constipatia, hemoroizii, durerile de spate, schimbarile bruste de dispozitie) te vor face de multe ori sa amani activitatile sexuale pana dupa nastere.

Te intrebi daca bebelusul ar putea fi afectat de activitatile sexuale din timpul sarcinii? Raspunsul este destul de simplu: bebelusul este atat de bine protejat de sacul amniotic si de muschii care sustin uterul, incat nu exista niciun risc pentru el. Daca medicul tau nu ti-a interzis sa faci sex in timpul sarcinii, atunci nu trebuie sa iti faci griji. Orgasmul creeaza foarte mici contractii uterine care nu sunt daunatoare pentru bebelus.

Nu iti mai amintesti tot felul de lucruri? Te concentrezi din ce in ce mai greu la lucrurile pe care le ai de facut la serviciu? Gasesti cheile in frigider si telecomanda in dulapul cu pantofi? Ai impresia ca ti s-a pus o ceata pe creier? Stai linistita, nu au inceput sa iti moara neuronii intr-un ritm accelerat, tot hormonii sunt de vina. Se pare ca in perioada sarcinii, creierul intra intr-un fel de pregatire pentru sosirea bebelusului si se micsoreaza. Nu te ingrijora, el revine la dimensiunile initiale dupa nastere.

Te simti descurajata, trista si obosita? Simti ca nu te poti descurca in postura de mama? Ti se pare ca maternitatea nu ti se potriveste? Iti este teama ca viata ti se va schimba? Toate aceste ganduri te fac de multe ori sa te simti fara vlaga si deprimata. Expertii au ajuns la concluzia ca nu doar un singur element declanseaza depresia, ci o combinatie de factori hormonali, biochimici, de mediu, psihologici si genetici. Incearca sa te odihnesti, sa mananci sanatos si, cel mai important, sa vorbesti despre aceste sentimente cu prietenele tale. O sa constati ca lucrurile nu sunt asa de negre precum par si ca poti schimba felul in care privesti sarcina.

Care sunt cele mai importante lucruri de stiut in aceasta saptamana?

Daca ai o stare de neliniste, migrene, stari de ameteala, simti ca nu respiri cum trebuie si ai o stare de greata constanta, cel mai probabil este vorba de o crestere a tensiunii arteriale sau preeclampsie. Multe gravide dezvolta o forma de preeclampsie spre sfarsitul trimestrului 3 de sarcina. Cand preeclampsia este severa, medicii recomanda inducerea nasterii prin cezariana.

In cazul de presiune arteriala crescuta se recomanda un regim fara sare, evitarea stresului, o alimentatie cat mai simpla si mai naturala, cat mai multa odihna si evitarea efortului fizic. In general, cand este vorba de presiune arteriala gestationala, neinsotita de alte complicatii, ea dispare imediat dupa nastere.

Daca remarci ca bebelusul tau se misca mai putin fata de cum se misca in mod normal si il simti foarte rar, ar trebui sa mergi de urgenta la medic.

In cazul in care ai dureri de spate mai intense ca pana acum, ai crampe abdominale si senzatia ca bebelusul coboara din ce in ce mai mult in zona pelviana, este posibil ca nasterea sa fie iminenta. Momentul nasterii este diferit de la gravida la gravida: in unele cazuri travaliul este foarte scurt si colul uterin se dilata uluitor de repede, in altele travaliul pare ca nu se mai sfarseste. De asemenea, pentru femeile care nasc prin cezariana, recuperarea dupa operatie poate fi mai usoara sau mai anevoioasa.

Multe femei nu se documenteaza suficient despre alaptare in perioada sarcinii, nasterea fiind evenimentul care le capteaza toata atentia, iar dupa nastere, alaptarea, cu tot ce implica ea, le va lua prin surprindere. La ce sa te astepti? Daca nu ai suficient lapte sau ai canalele infundate, vei fi nevoita sa apelezi la pompa. De asemenea, pot aparea rani in zona mameloanelor, iar momentele in care copilul suge s-ar putea sa fie dureroase. Nu te descuraja si incearca sa te informezi inca de pe acum despre tot ceea ce implica alaptarea.

Citeste si:

Nasterea naturala si cele 3 stadii ale travaliului

Ce trebuie sa contina bagajul pentru maternitate?

Saptamana 37 de sarcina

Sursa foto: americanpregnancy.com.

 

Adauga comentarii!