Saptamana 19 de sarcina

Cu o lungime de 15 centimetri si o greutate de aproximativ 230 de grame, bebelusul tau trece printr-o perioada de crestere accelerata. Ca sa il vizualizezi mai bine, el este cat un fruct mare de mango. Pe pielea lui subtire incepe sa se formeze inca de acum vernixul, un invelis protector albicios care il va ajuta sa se adapteze mai usor la viata extrauterina in primele momente de la nastere. De asemenea, vernixul protejeaza pielea de lichidul amniotic, pentru a nu se increti prea tare. Imagineaza-ti cum ar arata bebelusul tau la nastere daca nu ar exista vernixul. Pielea lui ar fi plina de incretituri, ca dupa o baie foarte lunga. Vernixul continua sa se dezvolte pana la sfarsitul trimestrului trei de sarcina si poate fi numit fara exagerare prima hainuta a bebelusului.

Ce alte schimbari apar in dezvoltarea bebelusului?


  • mainile si picioarele sunt acum proportionate cu restul corpului;
  • datorita cresterii creierului intr-un ritm accelerat, in aceasta saptamana incep sa se dezvolte mai bine auzul, vazul, mirosul si gustul;
  • rinichii continua sa produca urina;
  • incepe sa ii creasca parul pe cap;
  • la fetite incep sa se formeze uterul si vaginul;
  • daca bebelusul sta cu fata spre ecograf, poti afla de acum sexul bebelusului.

Gravidele care opteaza pentru amniocenteza in saptamanile 16-19 de sarcina vor afla mai repede sexul bebelusului, aceasta analiza fiind una care dezvaluie cu exactitate sexul copilului.

Amniocenteza este un test recomandat mai ales gravidelor cu varsta peste 35 de ani si este o analiza invaziva care depisteaza anomaliile genetice ale fatului, infectiile intrauterine si diverse alte afectiuni grave cu care s-ar putea naste bebelusul. De obicei, medicii recomanda ca aceasta analiza sa fie facuta intre saptamanile 16 si 22 de sarcina.

Cum se schimba viata ta?

Ti se pare ca burta ta este uriasa? Acum se poate spune ca esti chiar supla fata de cum vei fi in ultimele doua luni de sarcina. Nu te ingrijora prea tare de kilogramele care se depun pe zi ce trece, iti vei reveni la greutatea normala la cateva luni dupa nastere. Pentru a evita ingrasarea mai mult decat este normal, incearca sa nu mananci cat pentru doi.

Multe femei gravide incep sa se planga incepand cu aceasta perioada de mici intepaturi abdominale, provocate de intinderea ligamentelor, proces necesar pentru sustinerea sarcinii. De asemenea, durerile de spate pot constitui si ele o problema, mai ales daca ai experimentat acest tip de dureri si inainte de sarcina.

Un alt simptom specific sarcinii care apare incepand cu aceasta saptamana este schimbarea usoara a nuantei pielii. Unele femei se bucura de o piele fina si luminoasa in timpul sarcinii, altele, dimpotriva, au pielea usor inchisa la culoare si tenul patat. Alte schimbari la nivelul pielii care apar sunt linea nigra, o dunga inchisa la culoare care iti strabate burtica pe verticala si culoarea inchisa a areolelor din jurul mameloanelor. Deoarece pielea de pe sani continua sa se intinda, iar volumul de sange care circula prin organism creste, o sa observi mici vinisoare pe sani si o textura a pielii usor diferita.

Ai observat in jurul mameloanelor niste umflaturi mici? Aceasta schimbare este perfect normala. Umflaturile de pe areole se numesc tuberculii lui Montgomery si au rolul de a usura alaptarea prin faptul ca secreta anumite substante antiseptice si lubrifiante. Acesti tuberculi pot sa dispara sau pot sa ramana pe areole tot restul vietii.

Alte simptome cu care te poti confrunta in aceasta saptamana sunt carceii si crampele musculare.

Sfaturi pentru aceasta saptamana

  1. Incearca sa faci miscare in fiecare zi pentru a-ti pregati cat mai bine corpul pentru nastere. Aici gasesti cateva exercitii usoare pentru femeile insarcinate.
  2. Mananca simplu si sanatos, in portii mici, pentru a diminua arsurile gastrice si pentru a evita senzatia acuta de foame specifica acestei perioade de sarcina.
  3. Da-te pe corp cu uleiuri naturale (ulei de cocos, ulei de migdale, ulei de masline) pentru a preveni aparitia vergeturilor.

Citeste si:

Saptamana 18 de sarcina

Sursa foto: curatedminimalism.com, babycenter.com.

 

Adauga comentarii!