Rinita de sarcina: cauze, simptome, tratament

Stiai ca mai mult de un sfert din femeile insarcinate se confrunta cu rinita de sarcina sau nasul infundat? Aceasta afectiune nu afecteaza sarcina in vreun fel, insa creeaza un disconfort destul de mare.

Care sunt cauzele rinitei de sarcina?


Principala cauza a acestei afectiuni este cresterea nivelului de estrogen din organism. Schimbarile hormonale duc la inflamarea tesuturilor din fosele nazale si la cresterea cantitatii de mucus. De asemenea, cresterea cantitatii de sange din organism atrage dupa sine inflamarea vaselor de sange din interiorul nasului provocand in cele din urma congestia nazala.

Care sunt simptomele rinitei de sarcina?

  • nas infundat;
  • secretii nazale abundente;
  • stranuturi dese;
  • lacrimare excesiva;
  • mancarime la nivelul nasului.

Daca aceste simptome se asociaza cu dureri de cap, secretii nazale verzui, tuse, dureri musculare, atunci cel mai probabil este vorba de o raceala sau de o infectie respiratorie.

Pentru a fi sigura ca nu este vorba de o alergie, care are simptome similare cu rinita de sarcina, este bine sa ceri parerea medicului tau.

Cat dureaza rinita de sarcina?

De obicei rinita de sarcina se instaleaza in luna a doua de sarcina si se amelioreaza dupa nastere, urmand sa dispara complet in cel mult 2 saptamani de la nastere.

Cum tratezi rinita de sarcina?

1. Foloseste un umidificator in camera in care dormi.

2. Dormi cu capul mai sus decat restul corpului.

3. Foloseste sprayuri nazale cu apa de mare sau ser fiziologic pentru desfundarea nasului, aceste sprayuri sunt singurele permise in sarcina.

4. Obisnuieste-te sa consumi multe lichide, acestea ajuta la fluidificarea secretiilor nazale.

5. Fa miscare in fiecare zi (plimbari usoare, Yoga, Pilates, inot).

6. Pune in camera in care dormi o cana cu apa si putin otet de mere, mirosul intepator al otetului te va ajuta sa respiri mai bine.

7. Fa inhalatii de vapori de ceai de musetel.

8. Pune la fiert o oala cu apa si sare, aburii te vor ajuta sa iti desfunzi nasul.

9. Lasa apa sa curga in cada pana cand se fac aburi si stai pentru cateva minute in baie, aburii vor fluidiza secretiile nazale. Ai grija sa nu faci bai fierbinti in perioada sarcinii, ele cresc presiunea arteriala si riscul de avort spontan.

10. Evita substantele iritante: mirosul de tigara, de fum, vopsea si produse de curatat.

Deoarece multe uleiuri esentiale sunt interzise in perioada sarcinii, este bine sa nu apelezi la ele pentru a-ti desfunda nasul si sa incerci metode care sunt sigure in perioada sarcinii.

Citeste si:

12 lucruri interzise in perioada sarcinii

10 remedii pentru tuse in perioada sarcinii

Raceala in timpul sarcinii – cum o tratezi?

Ceaiuri permise si interzise in perioada sarcinii

Sursa foto: momjunction.com.

 

Adauga comentarii!