Ce schimbari fizice apar in al doilea trimestru de sarcina

Daca in primul trimestru de sarcina, sarcina ta trecea lejer neobservata, din al doilea trimestru (saptamanile 14-28), burtica incepe sa fie din ce in ce mai vizibila, iar hainele iti devin din ce in ce mai stramte. Incepand cu al doilea trimestru de sarcina, organismul e deja obisnuit cu schimbarile prin care trece, greturile si oboseala dispar, iar tu te simti categoric mult mai bine.

La ce schimbari sa te astepti in al doilea trimestru de sarcina?


1. Pielea e mai uscata

Daca nu ai inceput sa te dai pana acum cu tot felul de creme de corp, din al doilea trimestru e cazul sa apelezi la ele, deoarece pielea incepe sa se usuce si exista riscul sa apara vergeturile. Cele mai bune lotiuni de corp sunt uleiurile naturale (uleiul de cocos, de migdale, de argan si de masline), dar si untul de shea.

2. Balonarea si gazele intestinale sunt la ordinea zilei

Din pacate, balonarea si gazele intestinale te vor urmari pana la sfarsitul sarcinii, de aceea este recomandat sa fii atenta la alimentele care iti creeaza disconfort. Incearca sa mananci mai putin la mese si sa consumi multe iaurturi.

3. Se poate instala constipatia

Un alt disconfort al sarcinii care se poate instala pe toata perioada ei este constipatia, o afectiune care este provocata in primul rand de schimbarile hormonale din organism. Alimentatia, bineinteles, favorizeaza si ea aparitia constipatiei de aceea este bine sa consumi multe lichide, supe si alimente bogate in fibre.

4. Ti se umfla picioarele

De pe la jumatatea trimestrului al doilea de sarcina vei incepe sa ai senzatia neplacuta de maini si picioare umflate, o afectiune provocata de retentia de apa si dereglarile hormonale din organism. Aceasta afectiune poate fi ameliorata cu comprese cu apa rece. Mai multe remedii pentru mainile si picioarele umflate in timpul sarcinii gasesti aici.

5. Sanii se maresc si devin mai sensibili

Schimbarile hormonale din corpul tau afecteaza mai ales sanii, care trebuie pregatiti pentru momentul alaptarii. Inca din al doilea trimestru de sarcina, sanii incep sa se mareasca si sa isi schimbe forma. Trimestrul al doilea de sarcina este un bun moment sa iti cumperi sutiene si bustiere noi.

6. Cresterea in greutate incepe sa aiba un ritm accelerat

De prin luna a 5-a, sarcina ta e deja foarte vizibila, iar kilogramele in plus nu intarzie nici ele sa apara. O sa constati ca incepi sa mananci mai mult si ca ai momente in care iti doresti sa mananci la miezul noptii.

7. Ti se dezvolta “instinctul de cuib”

Nu trebuie sa te miri daca in aceasta perioada mintea ta va fi preocupata de cum o sa arate camera bebelusului si cum sa pregatesti mai bine momentul venirii lui acasa. Aceste dorinte fac parte din “instinctul de cuib”, un instinct natural de ingrijire a nou-nascutului.

8. Simti primele miscari ale bebelusului

Incepand cu saptamana a 20-a de sarcina, bebelusul tau isi va face simtita prezenta cu lovituri usoare in burtica, lovituri ce vor deveni din ce in ce mai puternice odata cu cresterea lui in greutate.

9. Iti creste libidoul

Dorinta sexuala este la cote maxime in al doilea trimestru de sarcina si incepe sa scada spre sfarsitul acestui trimestu cand cheful de activitati sexuale este din ce in ce mai mic. Multe gravide experimenteaza un lobidou crescut pe toata perioada sarcinii.

10. Apar durerile de spate

Pentru ca burtica e din ce in ce mai mare, durerile de spate se instaleaza si ele. Cand ai dureri frecvente de spate, evita sa mergi mult pe jos si sa faci miscari care sa te solicite prea mult. Stai intinsa pe pat de fiecare data cand se instaleaza aceste dureri, de obicei ele dispar cand corpul este relaxat.

11. Poti avea insomnii

Te gandesti cum o sa fie bebelusul? Iti faci griji ca nu o sa te descurci prea bine? Ti-e teama sa nu se intample ceva cu bebelusul? Stai linistita, toate aceste griji sunt perfect normale si sunt motivul principal pentru aparitia insomniilor in perioada sarcinii, in special in trimestrul al doilea cand femeia e mult mai constienta de schimbarile ce apar in corpul ei.

12. Pot aparea sangerari gingivale

Gingivita de sarcina este o afectiune care poate aparea in diverse grade, unele femei experimenteaza o sangerare usoara la nivelul gingiilor, in timp ce altele se pot confrunta cu simptome mai accentuate: inflamarea gingiilor si dureri in aceasta zona. Aceasta afectiune dispare dupa nastere.

Citeste si Ce schimbari fizice apar in primul trimestru de sarcina.

Adauga comentarii!