Acneea de sarcina: cauze, metode de prevenire si tratament

Sarcina este o perioada in care corpul trece prin tot felul de transformari, cele mai evidente fiind cele la nivelul greutatii si ale pielii. La unele gravide, pielea devine mai stralucitoare si mai fina, la altele se umple de vergeturi, alunite sau acnee, iar la altele pare ca se inchide la culoare si se pateaza. In general, femeile care au avut probleme cu acneea inainte de sarcina, ar trebui sa se astepte ca in perioada sarcinii sa se confrunte din nou cu aceasta afectiune.

Care sunt cauzele acneei de sarcina?

Acneea de sarcina este provocata in primul rand de schimbarile hormonale din organism care cresc productia de sebum de la nivelul pielii. Aceasta situatie duce la inchiderea porilor si la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor. Acneea se poate instala inca de la inceputul perioadei de graviditate si se poate agrava spre sfarsitul trimestrului trei de sarcina.


Alte cauze ale aparitiei acneei sunt:

  • folosirea unor produse de machiaj care contin prea multe uleiuri;
  • probleme cu acneea in trecut;
  • predispozitia genetica;
  • o imunitate prea scazuta.

Cum poate fi prevenita acneea de sarcina?

  • Consuma alimente sanatoase (fructe, legume, salate verzi).
  • Hidrateaza-te suficient.
  • Consuma alimente bogate in vitamina B2, deficienta acestei vitamine duce la un exces al secretiei de sebum la nivelul pielii. Printre alimentele cele mai bogate in vitamina B2 se numara spanacul, sparanghelul, iaurtul si migdalele.
  • Foloseste produse cosmetice cat mai naturale, in conformitate cu tipul tau de ten.
  • Curata-ti tenul in fiecare seara cu demachiante usoare, fara parfum si parabeni.
  • Evita sa te speli cu sapun pe fata.
  • Nu-ti incarca tenul cu prea mult machiaj.
  • Alege fonduri de ten cat mai usoare, care lasa tenul sa respire.
  • Evita sa te speli prea des pe fata, acest lucru nu face decat sa elimine uleiurile naturale de la nivelul pielii.
  • Nu te spala cu apa prea fierbinte.
  • Aplica-ti seara masti naturale pentru ten.
  • Evita cremele pentru ten care contin prea multe uleiuri.

Daca pielea ta este predispusa la acnee si te confrunti frecvent cu aceasta problema, incearca sa nu iti storci cosurile, acest lucru nu face decat sa agraveze problema.

Care sunt cele mai bune tratamente pentru acneea de sarcina?

1. Untul de cocos

Cum procedezi? Curata-ti tenul cu o lotiune demachianta, apoi maseaza-te cu ulei de cocos. Lasa untul de cocos sa actioneze pe toata perioada noptii. Untul de cocos este renumit pentru proprietatile lui antifungale si antimicrobiene.

2. Otetul de mere

Cum procedezi? Amesteca putin otet de mere cu apa distilata (3 parti de apa si una de otet), apoi aplica acest amestec pe zonele afectate. Cea mai buna metoda de aplicare este cu o discheta demachianta.

3. Bicarbonatul de sodiu

Cum procedezi? Amesteca o lingura de bicarbonat de sodiu cu una de apa si aplica aceasta pasta pe cosuri. Lasa pasta sa actioneze, apoi indeparteaz-o cu un prosop uscat. Aplica acest tratament de 2-4 ori pe saptamana.

4. Sucul de lamaie

Cum procedezi? Stoarce sucul de la o lamaie si aplica-l pe zonele cu probeme. Lasa-l sa actioneze 10 minute apoi clateste-te cu apa rece. Sucul de lamaie ajuta la deschiderea si curatarea porilor. El are proprietati antibacteriene si actioneaza ca un adevarat exfoliant natural al pielii.

5. Mierea

Cum procedezi? Clateste-te pe fata cu putina apa calduta, apoi aplica miere pe zonele cu acnee. Lasa mierea sa actioneze 20-30 de minute, apoi clateste-te din nou cu apa calduta. Mierea are proprietati antiseptice si antibacteriene.

6. Turmericul

Cum procedezi? Amesteca o jumatate de lingurita de turmeric cu o lingurita de apa. Aplica aceasta pasta direct pe zonele cu acnee, las-o sa actioneze 50-60 de minute apoi clateste-te cu apa calduta. Pasta de turmeric poate fi lasata si pe timpul noptii. Turmericul este un antiseptic natural care previne aparitia cosurilor si imbunatateste sanatatea pielii.

7. Papaya

Cum procedezi? Fa un piure dintr-un fruct de papaya si aplica-l pe ten pentru 5-10 minute. Acest fruct ajuta la eliminarea celulelor moarte de la nivelul pielii si previne secretia de sebum in exces.

8. Castravetele

Cum procedezi? Amesteca un castravete cu o lingura de fulgi de ovaz, baga pasta la frigider, apoi, dupa ce se raceste bine, aplic-o pe ten pentru 10-15 minute.

Deoarece multe medicamente si creme sunt interzise in sarcina, inclusiv cele speciale pentu acnee, pe baza de corticosteroizi, intreaba-ti medicul inainte de a urma orice fel de tratament.

Citeste si:

10 produse de frumusete pe care le poti folosi in timpul sarcinii

6 schimbari la nivelul pielii care au loc in timpul sarcinii

Smoothie pentru gravide – ce ingrediente sa folosesti si ce ingrediente sa eviti?

Sursa foto: beautybybritanie.com.

 

Adauga comentarii!