6 schimbari la nivelul pielii care au loc in timpul sarcinii

Sarcina este o perioada in care corpul femeii trece prin tot felul de transformari, unele dintre acestea avand loc la nivelul pielii. Nu numai kilogramele in plus afecteaza pielea femeii insarcinate, ci si schimbarile hormonale din organism care predispun pielea la patare si uscare. Fiecare femeie experimenteaza perioada de graviditate in mod diferit, unele femei se bucura de o piele fina si luminoasa in timpul sarcinii, altele, dimpotriva, au pielea usor inchisa la culoare si tenul inrosit sau acneic. In general, femeile care au avut inainte de sarcina acnee, vor avea probleme cu aceasta afectiune si in timpul sarcinii.

Care sunt cele mai frecvente schimbari de la nivelul pielii care au loc in timpul sarcinii?


1. Patarea tenului

Patarea tenului in sarcina (melasma) mai este cunoscuta in cultura populara sub numele de “masca de gravida”. Cand pe tenul gravidei apar tot felul de pete intunecate, medicul pune diagnosticul de melasma. Din fericire, aceasta hiperpigmentare a pielii dispare dupa nastere. Aceste pete apar mai ales pe frunte si obraji si au drept cauza schimbarile hormonale din organism. Pentru a te feri cat mai mult de hiperpigmentarea pielii ai grija sa te dai mereu cu crema de protectie solara si, in general, sa te protejezi de soare.

2. Vergeturile

Vergeturile din tipul sarcinii sunt un rezultat natural al pielii din jurul abdomenului care se intinde pe masura ce si burtica de gravida se intinde. Ele incep prin a fi dungi rosii care devin argintii pe masura ce timpul trece. Acestea pot fi prevenite sau cel putin ameliorate daca se actioneaza timpuriu in sarcina. Se vor estompa mai tarziu, desi nu dispar complet niciodata. Cu cat pielea ta se intinde in tipul sarcinii si cu cat lucrul acesta se intampla mai repede, cu atat mai mult veti avea vergeturi. De asemenea, vergeturile apar mai ales daca: iei mult si repede in greutate, mama si bunica ta au avut la randul lor vergeturi, ai o sarcina multipla, ai un bebelus mare, ai lichid amniotic in exces. Pentru prevenirea aparitiei vergeturilor este important sa te hidratezi bine si sa te dai pe corp in toata perioada sarcinii cu creme speciale pentru gravide sau uleiuri naturale (ulei de masline, ulei de migdale, unt de cocos).

3. Uscarea pielii

Multe femei se plang in perioada sarcinii de uscarea pielii, mai ales in trimestrul 2 si 3 de sarcina, cand bebelusul creste intr-un ritm accelerat si are nevoie de mai multe fluide. De asemenea, modificarile hormonale din organism pot contribui si ele la uscarea pielii in exces. Cand uscarea pielii este insotita si de mancarimi si pete rosii s-ar putea sa fie vorba de papule urticariene pruriginoase, o afectiune specifica sarcinii care dispare imediat dupa nastere. Pentru a evita uscarea pielii in exces trebuie sa ai grija sa consumi multe lichide (apa si sucuri naturale) si sa te dai pe corp cu uleiuri naturale si creme hidratante permise in timpul sarcinii. Mai multe detalii despre produsele de infrumusetare pe care le poti folosi in timpul sarcinii gasesti aici.

4. Celulita

Factorii genetici au un cuvant important de spus in aparitia celulitei in perioada sarcinii. Daca mama ta a facut celulita, atunci sa te astepti ca si tu sa faci. Celulita, acel aspect de coaja de portocala al pielii, apare cel mai des in zona picioarelor (pe coapse, solduri, fund), insa ea se poate instala si in zona bratelor si a burtii. Schimbarile hormonale, ingrasarea, scaderea elasticitatii pielii, consumul redus de apa, problemele cu circulatia sangelui, lipsa exercitiilor fizice, consumul de alimente procesate si retentia de apa sunt factori favorizanti pentru instalarea celulitei. Pentru a reduce din aspectul de coaja de portocala al pielii este foarte important sa faci miscare. Aici gasesti cateva exercitii usoare pe care le poti face in timpul sarcinii.

5. Luminozitatea pielii

Cand esti insarcinata, corpul tau produce cu 50% mai mult sange decat in mod normal, ceea ce inseamna o circulatie a sangelui mai mare. De asemenea, cantitatea de hormoni din corp creste, determinand glandele sebacee sa lucreze mai mult si sa dea un aspect de stralucire la nivelul pielii. Circulatia sangelui sporita si schimbarile hormonale din organism au ca efect, la unele femei insarcinate, aceasta luminozitate a pielii.

6. Linea nigra

O schimbare care apare la nivelul pielii la multe femei insarcinate este linea nigra, o dunga inchisa la culoare care strabate burtica pe verticala, de la buric (sau chiar de deasupra lui) la pubis. Aceasta dunga dispare la cateva saptamani sau chiar luni dupa nastere si este provocata de excesul de estrogen si productia crescuta de melanina din organism. Deoarece nivelul de melanina din organism este mare in perioada sarcinii, apare aceasta hiperpigmentare a pielii, mai ales la nivelul mameloanelor, care devin mai inchise la culoare, dar si la nivelul tenului. Linea nigra apare de obicei in trimestrul 2 de sarcina, in special la femeile cu pielea mai inchisa la culoare.

Alte probleme la nivelul pielii care pot sa apara sunt: mancarimile la nivelul abdomenului, venele varicoase, vinisoarele pe sani, inchiderea la culoare a pistruilor si alunitelor.

Citeste si:

7 moduri in care sedentarismul te afecteaza in perioada sarcinii

Sursa foto: nebolet.com.

 

Adauga comentarii!