6 beneficii ale consumului de migdale in perioada sarcinii

Stiai ca migdalele contin nutrienti importanti care contribuie la dezvoltarea cat mai armonioasa a bebelusului tau? Migdalele, pe langa faptul ca sunt delicioase, mentin senzatia de satietate pentru mult timp, nu ingrasa, pot fi consumate atat ca gustari, dar si presarate in salate, ajuta la accelerarea tranzitului intestinal si, mai ales, furnizeaza bebelusului doza zilnica necesara de fier si calciu.

Migdalele merg de minune si in prajituri, puse la inmuiat sau transformate in lapte. Indiferent cum alegi sa le consumi, este important sa le introduci cat mai des in meniul tau zilnic. Migdalele prajite si sarate ar trebui evitate in perioada sarcinii, deoarece continutul prea mare de sare poate duce la cresterea tensiunii arteriale.


Care sunt beneficiile consumului de migdale in perioada sarcinii?

1. Contin acid folic

Carentele de acid folic din organismul mamei duc la defecte de tub neural la fat, probleme la nivelul creierului si diverse anomalii congenitale. In general, medicii recomanda o dieta bogata in alimente care contin acid folic pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate si suplimente de acid folic pentru femeile care sunt deja insarcinate. Ca sa fii sigura ca nu esti predispusa la carente de acid folic, consuma cat mai des migdale.

2. Contin proteine

Continutul mare de proteine din migdale este important pentru dezvoltarea masei musculare si creierului bebelusului, dar si pentru energizarea organismului viitoarei mamici. Proteinele sunt de asemenea importante pentru mentinerea senzatiei de satietate pentru mult timp si pentru evitarea ingrasarii peste masura in timpul sarcinii.

3. Contin fier

Migdalele sunt bogate in fier, un mineral esential pentru producerea hemoglobinei, o proteina din celulele rosii care ajuta la transportul oxigenului catre organe si tesuturi. Avand in vedere ca in sarcina volumul de sange creste pentru a sustine cresterea bebelusului, necesarul de fier este si el mai mare. Asadar, daca nu iti procuri suficient fier din anumite tipuri de alimente si vitamine prenatale, corpul tau nu va fi capabil sa produca cantitatea necesara de celule rosii pentru producerea unei cantitati suplimentare de sange.

4. Contin calciu

Nivelul crescut de calciu din migdale ajuta la reducerea riscului de hipertensiune arteriala si preeclampsie in perioada sarcinii. Calciul este esential pentru fat, pentru dezvoltarea sistemului osos, dar si pentru mama, pentru a isi mentine dintii si oasele cat mai puternice. Carentele de calciu in perioada sarcinii predispun la probleme de dezvoltare a sistemului osos si nervos la fat.

5. Protejeaza bebelusul de viitoare posibile alergii

Potrivit unor studii s-a aratat ca un consum constant de nuci, migdale si fistic in perioada sarcinii scad riscul ca bebelusul sa dezvolte alergii pe viitor. De asemenea, s-a mai aratat ca migdalele consumate in perioada sarcinii scad riscul ca bebelusul sa dezvolte astm mai tarziu.

6. Previn ingrasarea exagerata in timpul sarcinii

Una dintre cele mai mari provocari ale sarcinii este mentinerea unei greutati normale. Sa rezisti tentatiei de a iti satisface toate poftele culinare cand esti gravida nu e lucru usor, mai ales ca, de multe ori, foamea pare de nepotolit. Potrivit unui studiu la care au participat 20 de femei obeze insarcinate s-a constatat ca cele care au consumat 56 de grame de migdale zilnic au reusit sa se ingrase mai putin in timpul sarcinii, fata de cele care nu au avut acest obicei. Se pare ca migdalele confera o senzatie rapida de satietate prin faptul ca ajuta la scaderea hormonului grelina, cel care creste pofta de mancare, si la cresterea hormonului leptina, cel care reduce pofta de mancare si stimuleaza metabolismul bazal.

Alti nutrienti care se gasesc in migdale si care contribuie la mentinerea unei sarcini cat mai sanatoase sunt:

  • vitamina E – o vitamina importanta pentru piele si par;
  • fibre – esentiale pentru o digestie buna;
  • manganul, un mineral esential pentru mentinerea unei greutati normale;
  • riboflavina, importanta pentru dezvoltarea cognitiva a fatului;
  • magneziul, un mineral esential pentru dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului;
  • vitamina B6, o vitamina critica in dezvoltarea sistemului nervos central al bebelusului.

Ce valori nutritive au 100 grame de migdale?

Energie: 576 calorii;
Carbohidrati: 21.69 grame;
Grasimi: 49.42 grame;
Proteine: 21.2 grame;
Vitamine: betacaroten, A, B1, B2, B3, B5, B6, E, K;
Minerale: calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, potasiu, sodiu, zinc.

Citeste si:

12 lucruri interzise in perioada sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii: cele mai sanatoase combinatii de alimente

10 fructe pline de nutrienti pe care sa le consumi cat mai des in perioada sarcinii

 

Adauga comentarii!