Cateva mituri false privind nasterea

Exista, in prezent, multe pareri privind nasterea. Este bine ca vorbim despre asta. Atunci cand stii la ce sa te astepti treci cu mai mare usurinta printr-o experienta. Problema apare insa atunci cand astfel de opinii mai mult te impiedica sa iei o decizie in loc sa te ajute. De exemplu, se vehiculeaza adesea credintele:

Exista un singur mod „corect” de a naste

Si aici incepe impartirea in tabere: trebuie sa nasti numai prin nastere naturala, trebuie sa nasti fara epidurala, de ce sa te chinui daca poti scapa usor, printr-o operatie, doctorii nu sunt decat niste profitori care vor sa scape mai repede… Si tot asa.


Acesta este primul mit care ar trebui demontat. Nu exista un singur mod „corect”. In functie de circumstante, ceva ar putea si mai potrivit decat o alta alegere.

Nasterea este o experienta traumatizanta

Desigur, nasterea este dureroasa. In orice mod s-ar desfasura ea. De durere nu poti scapa. Insa durerea nu trebuie sa fie neaparat traumatizanta. Cum inregistrezi o experienta depinde foarte mult de starea ta de spirit si de suportul pe care il primesti. Si nu vorbesc numai de suportul medical, si suportul psihologic este esential.

Femeile care aleg sa nasca fara epidurala sunt „nebune”

Exista fel de fel de sustinatori foarte vocali pe internet pentru un fel sau altul de a naste. Si poate ca asta te poate induce in eroare. Exista foarte multe motive pentru care ai alege sa nasti fara anestezie epidurala fara a te trece asta in tabara celor carora de place sa se autoflageleze. Poate ca ai avut anterior o nastere cu epidurala si ai realizat ca beneficiile nu sunt atat de mari, poate ca te sperie mai mult senzatia ca esti ametita si lipsita de putere decat durerea, poate ca vrei sa iti demonstrezi tie insasi ceva despre puterea ta ca persoana. De ce ar trebui sa te judecam pentru asta?

Pe vremuri femeile nasteau fara suport medical, deci se poate

Da, pe vremuri asa se intampla, insa asta nu inseamna ca asa ar trebui sa facem si noi acum. Conditiile de viata pe vremuri erau mult mai dure si femeile se expuneau multor riscuri nascand fara niciun ajutor. Iar daca li s-ar fi oferit ocazia de a avea o viata mai usoara ar fi apucat-o cu ambele maini. Este absurd sa iti creezi artificial conditii dificile.

Cezariana este modalitatea cea mai simpla de a „scapa” de nastere

Cezariana chiar nu este atat de simpla. Operatiile abdominale sunt, la randul lor, foarte dureroase. Nu adormi, te trezesti si gata, s-a terminat. Recuperarea este indelungata si dificila. Nu ar trebui sa iei o astfel de decizie inainte de a discuta cu doctorul tau avand mintea deschisa. Aceste decizii nu se iau in functie de ce citesti pe internet.

Photo by Carlo Navarro on Unsplash

Citeste si

5 metode naturale prin care iti usurezi durerea din timpul travaliului

Etapele travaliului

Adauga comentarii!