Schimbari fizice dupa nastere

In timpul sarcinii si la nastere corpul tau trece prin schimbari uriase. Nici imediat dupa nastere schimbarile nu te ocolesc: uterul va incepe sa se stranga pentru a controla sangerarile revenind la dimensiunile de dinainte de a ramane insarcinata. Ai mai putea simti dureri de spate si transpira mai mult.

Vestea buna este ca aceste schimbari resimtite de corpul tau sunt temporare! Destul de curand vei reveni la starea ta fizica normala si fiecare dintre aceste schimbari nu vor ramane decat amintiri.


  • La cateva saptamani dupa nastere parul va incepe sa-ti cada. In medie, o persoana normala pierde zilnic aproximativ 100 de fire de par, dar in timpul sarcinii, din cauza schimbarilor hormonale, nu se pierd atatea fire. Deci dupa sarcina parul incepe sa cada, pentru a compensa perioada in care nu a cazut, dar nu te speria, el se va regenera si va reveni la ciclul sau normal de crestere.
  • Vaginul este un organ uimitor. Isi poate mari dimensiunile pentru a naste un copil si se restrange miraculos dupa aceea. Desigur, nu inseamna vaginul tau va fi garantat acelasi ca ianinte. Cele mai multe femei incep sa simta ca acesta s-a contractat suficient abia dupa 3 luni de la nastere, dar diferenta tot ramane. Ii puteti veni in ajutor daca atingeti o greutate ideala pentru dumneavoastra si faceti multe exercitii Kegel.
  • Sanii tai vor deveni probabil umflati si durerosi la palpare, la o zi sau doua dupa nastere (se aduna laptele). Acesta umflatura se reduce in zilele urmatoare sau pana va opriti din alaptat, iar sanii e posibil sa se deformeze ca urmare a pielii intinse. Vei experimenta si scurgeri de lapte timp de cateva saptamani, chiar daca alegi sa nu alaptezi.
  • O cezariana este o interventie chirurgicala majora, dar nici un muschi abdominal nu este taiat. Doctorul isi face loc printre ei. Dupa vindecarea incizie si mai ales daca ai ascultat de regula de a nu ridica greutati timp de 6 saptamani dupa cezariana, fie ca ai nascut natural sau nu, abdomenul se reface la fel de repede. Dupa oricare tip de nastere revenirea la un stil de viata activ, cu exerciti fizice regulate nu face decat sa te ajute sa te recuperezi rapid si sa redobandesti talia dorita.
  • Prima menstruatie dupa nastere este destul de ciudatica: vor fi mai multe cheaguri de sange. Pentru majoritatea, menstruatie porneste din nou dupa aproximativ sase pana la opt saptamani dupa nastere. Deoarece cele care alapteaza ovuleaza mai tarziu, poate trece si un an pana la urmatoarea mentruatie. In ceea ce priveste mentruatia in sine, unele femei detecteaza schimbari, altele nu: fie e mai abundenta, fie i se reduce cantitatea, apar sau dipar anumite simptome pre-mestruale sau totul este la fel ca inainte de sarcina.
  • Pentru ca va trece ceva timp pana muschii abdominali isi vor recapata forta, corpul tau pune greutatea pe muschii spatelui. De aici apar durerile de spate in perioada de dupa nastere.
  • Fara copilul care sa apese pe vezica nu mai urinezi atat de frecvent. Dar presiune exercitata asupra uretrei in timpul nasterii poate face urinare de dupa nastere dificila. Noile mame pot, de asemenea, sa sufere de incontinenta sau de infectii ale tractului urinar, care pot provoca o senzatie de arsura in timpul urinarii. Constipatia poate fi inca o problema, de asemenea, dupa nastere.
  • Iti poti simti vaginul intins si sensibil dupa nastere. Daca ati avut o epiziotomie, folosirea compreselor reci, imediat dupa nastere poate ajuta la ameliorarea disconfortului. La scurt timp dupa nastere, veti incepe sa aveti scurgeri vaginale compuse din sange si ce a mai ramas din mucoasa uterina de eliminat. Aceasta se numeste lochia si poate dura mai multe saptamani. Va puteti relua viata sexuala la aproximativ 3-4 saptamani dupa nastere. Daca alaptati, veti simti o uscaciune vaginala ceea ce poate face actul sexual inconfortabil. Un lubrifiant te poate ajuta sa ameliorezi neplacerile.
  • Picioarele umflate din timpul sarcinii revin la normal dupa nastere. Cu toate acestea, sunt unele femei care isi simt picioarele usor amortite dupa nastere. Mersul pe jos va poate ajuta.
  • Va puteti confrunta si cu o transpiratie abundenta in timpul noptii. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul tau are nevoie sa scape de toate fluidele suplimentare acumulate in timpul sarcinii. In ceea ce priveste nivelul de energie, unele mame spun ca in aceasta perioada se simt mai energice in comparatie cu orice alta perioada a sarcinii.

Adauga comentarii!