Relatii pozitive cu copiii

Relatiile sunt cele care ne fac sa ne simtim impliniti, dar asta nu inseamna ca sunt usoare. De fapt, ele sunt cele care ne consuma o mare parte din energie si trebuie in permanenta sa depunem efort ca sa nu se deterioreze. Si asta este valabil, oricat ne-ar fi de dificil sa acceptam, si in cazul relatiilor dintre parinti si copii. Este adevarat ca aici exista la mijloc foarte multa iubire care aplaneaza problemele, insa asta nu inseamna ca nu trebuie sa fim atenti la relatia pe care o avem cu copilul si sa o privim si rational, astfel incat sa o imbunatatim.

Atitudini ale parintilor care pot pune o umbra asupra relatiei cu copiii

  • tipatul, care apare mai des decat ne-am dori
  • criticarea, mai ales daca este facut atunci cand sunt si alte persoane in jur
  • intreruperea copilului atunci cand este prins intr-o activitate interesanta pentru el
  • promisiuni care nu sunt tinute
  • laude care ascund in ele o critica pentru comportamentul anterior
  • pedepsele care nu par sa aiba vreo legatura cu comportamentul
  • lipsa de disponibilitate, intrucat altceva pare mai presant pentru adult decat sa asculte copilul

Cu totii am facut astfel de lucruri, ca parinti. Si cel mai probabil le vom face si in viitor, gasind diferite justificari pentru ele. Perfectiunea nu poate sa fie atinsa in relatii. Important este insa cum ne comportam in restul momentelor si daca exista suficiente interactiuni pozitive care sa incline balanta.


Atitudini pozitive ale parintilor in relatia cu copilul

  • Cere-ti scuze de cate ori este cazul. Poate ca ai tipat la un moment dat pentru ca nu ai reusit sa iti controlezi enervarea, dar imediat ce ti-ai dat seama de asta cere-ti scuze. Asta va sterge in mare parte momentul neplacut anterior, ii va demonstra copilului ca are valoare si il va invata ce inseamna empatia.
  • Laude pentru lucrurile de zi cu zi. Aprecierile nu ar trebui exprimate numai in situatii exceptionale, de exemplu daca iau o nota buna la un test. Daca copilul are un comportament care iti place anunta acest lucru. De exemplu, daca s-a inteles bine cu fratele, daca si-a strans jucariile sau ti-a acordat timpul de care ai avut nevoie daca l-ai rugat asta.
  • Nu toate problemele au o solutie. Iar asta stii foarte bine din viata ta – nu tot ceea ce iti doresti iti iese, nu totul depinde de tine. Insa daca accepti asta in cazul tau, fiind o dovada de maturitate si capacitate de a depasi problemele, in cazul copiilor pari incapabila sa faci la fel. Si orice probleme ar avea vii cu tone de solutii care nu fac altceva decat sa creasca frustrarea. Uneori doar sa asculti este suficient.
  • Distrati-va impreuna. Cel mai bun mod de a avea o relatie pozitiva cu cineva este sa va simtiti bine impreuna. Asa ca faceti impreuna lucruri care ii plac copilului, dar si lucruri care iti plac tie. Exact cum ai proceda in cazul unui prieten.

Photo by Shari Sirotnak on Unsplash

Adauga comentarii!