Exercitii pentru starea de bine

In permanenta ne spune cate ceva. Si, de obicei, acel ceva este o idee negativa reluata iar si iar. Psihologii spun ca suntem programati sa gandim in acest fel, sa fim stresati si atenti la ceea ce ar putea sa nu mearga bine, pentru ca asta ne imbunatateste rata de supravietuire.

Pe de alta parte insa, tot ei recunosc ca acum, in mediul foarte controlat in care traim, problema supravietuirii nu mai este asa de acuta, asa ca mai bine ne-am invata creierul sa nu mai analizeze atat de mult negativul. Si sa ii dea sa macine si lucrurile pozitive care ni se intampla. Una dintre tehnicile care te pot ajuta sa faci acest lucru este sa numesti trei lucruri bune care ti s-au intamplat in ziua respectiva. Si trebuie sa faci asta zilnic, pe o perioada mai lunga de timp.


Nu conteaza daca

  • spui lucruri banale, gen mi-am cumparat o ciocolata, am vorbit la telefon cu o prietena. Ba chiar ingaduie gandului sa retraiasca un pic momentul care ti-a placut: ce gust avea ciocolata, ce glume ai spus prietenei tale etc.
  • nu gasesti trei lucruri bune in ziua respctiva. Se poate intampla, mai ales la inceputul perioadei cand faci acest exercitiu. Vei gasi ziua urmatoare trei lucruri care iti plac. Si, in timp, vei invata sa recunosti mai usor lucrurile care iti fac placere si sa le acorzi importanta cuvenita.

Este recomandat ca rata dntre gandurile negative pe care le avem si cele pozitive sa fie de 1 la 3. Adica la 1 minut de ganduri neplacute sa avem 3 minute cu ganduri care ne fac sa ne simtim bine. Destul de greu sa obtinem asta, insa inventarul lucrurilor bune din ziua respectiva este un bun punct de plecare.

Iar un astfel de exercitiu nu este numai pentru noi, persoanele adulte. Poate sa fie un exercitiu pe care am putea sa il facem zilnic cu copiii nostri. I-am putea intreba seara, inainte de culcare, care a fost lucrul care i-a deranjat in ziua respectiva. Si care sunt cele trei lucruri bune care li s-au intamplat. Nu te lasa distrasa de laconismul raspunsurilor primite, incearca, prin intrebari, sa ii determini pe copii sa iti povesteasca cat mai mult. Si vei vedea, in timp, nu numai o imbunatatire a starii lor de spirit, ci si a relatiei dintre voi.

Adauga comentarii!