Cateva intrebari inainte de al doilea copil

Se intampla adesea, odata ce lucrurile par sa se mai fi asezat cu primul copil si capeti ceva mai multa incredere in tine ca parinte, sa incepi sa te gandesti la al doilea. Desigur, o astfel de decizie este foarte personala si nu avem pretentia ca putem spune noi cum ar fi mai bine, insa sunt cateva intrebari la care ar fi bine sa raspunzi.

Ai bani suficienti ca sa il cresti?

Cei care cred ca a creste un copil nu costa prea mult se inseala foarte tare. Conteaza mult si standardul la care vrei sa o faci si este adevarat ca la unele cheltuieli poti renunta fara a scadea prea mult stilul de viata. Toate acestea arata insa ca nu te poti arunca cu capul inainte. Calculeaza pe o foaie de hartie pe ce bani te poti baza cu adevarat si ce cheltuieli ai in prezent. Daca nu iti ies bine aceste calcule poate ca mai bine mai amani momentul.


Partenerul tau ce parere are?

Un copil vine cu o schimbare dramatica a modului de viata, chiar daca ea este mai mica in cazul barbatilor. Dar cu siguranta o vor resimti si ei – va urma o lunga perioada cu mai mult stres, cu mai putin sex, cu mai putin timp liber etc.
Este si el pregatit pentru asta? Isi doreste o familie mai mare? Este esential sa va aflati pe aceeasi lungime de unda in aceasta problema, ca sa nu apara o ruptura in cuplu. Si asta se obtine prin discutii.

Exista persoane in jur care sa te sustina?

Faptul ca, privind in urma, nu ti se pare ca a fost chiar asa de greu, cum ti-a fost frica, nu inseamna ca la al doilea copil iti va fi mai usor.
Este adevarat, ai capatat o experienta foarte valoroasa, insa este o cu totul alta poveste sa ai grija de doi copii, nu numai de unul. Vei avea nevoie de ajutor pentru ca si primul copil are in continuare nevoie de tine. Asa ca sondeaza solutiile pe care le ai – are cine sa iti ofere acest ajutor? Ia in calcul ca vei avea nevoie de el o perioada destul de lunga de timp, nu numai cateva saptamani.

Sunt multe femei care sar peste aceste probleme gandindu-se mai ales la varsta lor: daca nu o fac acum este posibil sa nu se mai intample niciodata. Totusi, pana in 40 de ani, cand intr-adevar sansele de a deveni din nou parinte scad destul de mult, varsta mamei nu ar trebui sa fie un argument hotarator. La fel, nici varsta primului copil nu este esentiala. Este bine totusi ca noua sarcina sa nu vina mai devreme ca primul copil sa implineasca 18 luni, ca mama sa aiba suficient timp sa isi revina. Dar dupa aceea, daca va ganditi cumva la relatiile intre frati, indiferent ce varsta vor avea tot va exista intre ei si rivalitate si iubire. Viitoarea lor relatie nu poate fi planificata.

Photo by Brittany Simuangco on Unsplash

Citeste si

Cum iti pregatesti copilul pentru un fratior / surioara

Cateva semne ca s-ar putea sa iti mai doresti copii in viitor

Adauga comentarii!