Cum influenteaza personalitatea mamei dezvoltarea psihica a copilului

Ai remarcat de multe ori ca starile tale de suparare sau tristete il afecteaza si pe cel mic? Ai constatat ca atunci cand esti bine-dispusa si copiii tai sunt veseli si fericiti? Lucrurile sunt simple: inca din perioada sarcinii, mamele influenteaza in mod direct, prin starile lor, dezvoltarea psihica a copiilor.

Potrivit unor studii realizate la o universitate din Bristol, femeile care trec frecvent prin episoade de tristete, depresie si nefericire isi expun copiii la un risc crescut de a dezvolta afectiuni psihologice similare mai tarziu in viata.


La studii au participat peste 8.000 de parinti si copii, care au fost monitorizati din anii 1991-1992 pana in zilele noastre, iar concluzia nu a fost deloc imbucuratoare. Copiii cu mame cu probleme emotionale au avut dificultati in a se integra social si, de asemenea, au fost predispusi la un risc crescut de anxietate si depresie la varsta adolescentei. Acesta este cel mai lung studiu realizat pe acest subiect, unii copii fiind monitorizati chiar din perioada in care se aflau in uter.

Cercetatorii de la universitatile din Bristol, Exeter si King’s College London au descoperit faptul ca adolescentii sunt expusi la depresie si stari anxioase daca mamele lor au avut un comportament impulsiv, coleric sau rece in perioada copilariei lor. Cu cat personalitatea mamei are mai multe trasaturi negative exacerbate, cu atat copilul este mai predispus sa le dezvolte si el. Asadar, de fiecare data cand te simti trista, nervoasa, furioasa si deprimata, incearca sa gasesti in tine resursele necesare pentru a-ti reveni, copilul tau este mult mai afectat decat crezi de schimbarile tale emotionale.

Vestea buna este ca personalitatea depresiva, agresiva sau violenta a tatalui nu influenteaza prea tare dezvoltarea psihica a copilului. Daca tatal are o personalitate impulsiva si nervoasa, copilul cauta refugiul in bratele mamei si nu imita in vreun fel personalitatea acestuia. Studiile sugereaza ca personalitatea tatilor influenteaza in moduri diferite de cea a mamelor personalitatea copiilor.

Potrivit coordonatoarei studiului, dr. Rebecca Pearson, o mama care are o relatie distanta si rece cu copilul ei, il influenteaza sa aiba si el relatii similare cu cei din jurul lui. Dezvoltarea emotionala a copilului este profund influentata de felul in care se raporteaza mama lui la el. De asemenea, o mama care are un comportament impulsiv si nu isi mentine o relatie cat de cat liniara cu copilul ei, il poate face sa se simta nesigur, stresat si lipsit de aparare.

Care sunt solutiile?

Deoarece starile emotionale negative nu sunt de obicei considerate niste probleme serioase, multi oameni le ignora si constata ca vine un moment in care le este greu sa le mai faca fata. Specialistii in psihologie si alte domenii similare considera ca orice persoana care trece prin momente emotionale dificile trebuie sa comunice despre ele cu cei din jur si, daca nu gasesc sprijin in jur, sa ceara ajutorul unui psihoterapeut sau psiholog.

Asadar, daca esti parinte si te confrunti cu depresii, insomnii, tristete, crize de nervi constante, nemultumire, accese de furie, lipsa de chef pentru orice, incearca sa gasesti solutii si sa nu te complaci in aceasta stare, mai tarziu, copilul tau va trece prin aceleasi momente ca si tine.

Citeste si:

10 principii de educatie promovate de Maria Montessori

Sursa: neurosciencenews.com.

Sursa foto: aapcpublishing.net.

 

 

Adauga comentarii!