6 sfaturi pentru o intarcare mai usoara

Intarcarea este un subiect sensibil si o incercare destul de grea pentru orice mama, mai ales daca isi doreste sa alapteze cat mai mult timp si se loveste de tot felul de sfaturi si opinii ale altor persoane (prietene, soacre, colegi de la serviciu sau bunici) care sustin cu inversunare un anumit moment potrivit pentru intarcare. De asemenea, se poate intampla si invers, ca o mama sa isi doreasca sa renunte la alaptare mai devreme si sa fie presata de cei din jur sa alapteze cat mai mult timp. Oricum ar fi, o mama stie cel mai bine, din punct de vedere emotional si fizic, cat este pregatita sa alapteze si cand este momentul potrivit pentru intarcare.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva (fara alte suplimente alimentare) in primele 6 luni de viata ale bebelusului si continuarea ei, in paralel cu hrana solida, pana la varsta de 1-2 ani. Cu cat un copil este alaptat mai mult, cu atat imunitatea lui va fi mai puternica si va avea un start in viata mai solid. De asemenea, beneficiile alaptarii sunt nenumarate si pentru mama: ea scade riscul de cancer la san, dar si riscul de afectiuni cardiovasculare, artrita reumatoida si diverse alte probleme de sanatate.


Cand este momentul potrivit pentru intarcare?

Dupa 6 luni, bebelusii incep sa consume in paralel cu laptele si hrana solida. Acesta este considerat momentul de inceput al intarcarii, un proces care poate dura pana la varsta de 2-3 ani. Intarcarea, asadar, nu trebuie sa fie un moment brusc si, implicit, traumatizant pentru copil, ci o etapa care dureaza multe luni.

Obiceiul de a consuma lapte, fie ca e matern, fie ca e formula, ar trebui mentinut pana la varsta de 2 ani, cand copilul este deja obisnuit cu hrana solida si isi poate lua toti nutrientii din ea. Evita sa ii dai bebelusului tau lapte de vaca sau de capra pana la varsta de 1 an, acest lapte nu este potrivit din punct de vedere nutritional pentru nevoile lui.

Momentul potrivit pentru intarcare difera de la mama la mama si de la copil la copil. Unele isi doresc sa faca acest lucru cat mai devreme pentru a se intoarce la serviciu, altele doresc sa alapteze oricat de mult si prelungesc aceasta perioada pana la 2 ani sau chiar mai mult, iar pentru unele femei, alaptarea vine la pachet cu dureri de sani si multa oboseala, motiv pentru care se gandesc sa intarce copilul mai devreme. De asemenea, unii copii renunta in mod natural la san, altii insa plang foarte mult cand sunt privati de obiceiul de a suge.

Cum faci intarcarea mai usoara?

1. Dezvata copilul de alaptat treptat

Cea mai simpla si mai naturala metoda de intarcare este sa faci acest lucru treptat si gradual, in niciun caz brusc, prin metode babesti (usturoi pus pe sani, ungerea sanilor cu cenusa si altele asemenea). Pentru inceput, evita sa ii oferi copilului lapte pe timp de zi si hraneste-l la san doar noaptea. Cand copilul suge mai putin, atunci si tu vei avea mai putin lapte.

2. Incearca sa ii dai lapte cu biberonul

Un pas important pentru intarcare este sa-l obisnuiesti pe cel mic cu biberonul. Pune lapte matern intr-un biberon, alege o tetina care pare sa-i placa si inlocuieste-i una dintre mesele la san cu una cu biberonul. Apoi inlocuieste-i treptat, toate celelalte mese de lapte cu biberonul. Ai grija, dupa varsta de 18 luni, copilul ar trebui sa inceapa treptat-treptat sa se dezvete si de biberon si sa bea lapte cu cana.

3. Gaseste o formula de lapte care ii place

La inceput, toti bebelusii refuza alt gust de lapte decat cel cu care s-au obisnuit de la nastere. Insa, in cele din urma, daca vei insista, vor alege un tip de lapte. Important este sa perseverezi si sa ii oferi sa guste din cat multe tipuri de lapte formula de pe piata, gusturile sunt destul de diferite si, cu siguranta o sa-i placa unul.

4. Scurteaza timpul de alaptare

Pentru a-l dezobisnui pe cel mic de san, trebuie sa incerci sa-l tii cat mai putin la san. Daca el in mod normal sta la sanul tau 10 minute, scurteaza aceasta perioada la 5 minute.

5. Distrage-i atentia

Cu cat copilul este mai mare, cu atat lucrurile sunt mai usoare, deoarece ii poti distrage atentia de la supt prin tot felul de metode. In general, cand copilul trece de 1 an, procesul de intarcare vine de la sine, mai ales ca cel mic nu va mai manca pe timpul noptii.

6. Ai rabdare

Daca bebelusul tau nu vrea cu niciun chip sa renunte la san, asta inseamna ca inca nu este pregatit pentru acest moment. Amana intarcarea pana cand copilul tau da semne ca poate fi intarcat: poate fi distras usor cand suge, sta mai putin la san, nu mai plange asa de tare daca il refuzi, mananca cu pofta diverse mancaruri. Nu uita ca toti copiii ajung la un moment in care renunta de buna-voie la san.

Citeste si:

6 alimente care cresc productia de lapte matern

 

Adauga comentarii!