Toti copiii mananca mai mult in aceasta perioada

De cand stam acasa copiii mei par sa ceara mancare din ora in ora. Pana si noaptea in somn spun ca le este foame. Si asta fara sa experimenteze in prezent vreo lipsa. In jur, toata lumea se plange de acelasi lucru: copiii sunt toti flamanzi. Asa ca parintii sunt foarte ocupati: fac lectii si fac mancare.

Cum se explica aceasta ‘foame’ a copiilor?


Nu este deloc dificil sa iti dai seama. Pentru ca s-a observat ca mancarea este o modalitate de a ne linisti, de a ne imbunatati starea de spirit. Si oricat de lipsiti de grija ar parea copiii in comparatie cu noi, este evident ca si ei resimt stresul: nu mai au programul cu care au fost obisnuiti, aud multe stiri negative, resimt stresul adultilor din jur.

Pe de alta parte, mancarea este o modalitate de a scapa de plictiseala. Si cred ca nu este copil acum care sa nu se planga de faptul ca se plictiseste – le lipsesc prietenii, iesirile din casa, jocul in aer liber.

Cum sa procedam?

Sa pastram un program de masa

Ca sa te descurci cu copiii trebuie sa pastrezi un program. Incearca sa te tii de regula celor cinci mese pe zi: trei mese principale si doua gustari. Nu renunta la regula de a nu-i lasa pe copiii sa manance in fata ecranelor, e orice fel ar fi ele. Li se pare ca este insuficienta mancarea? Atunci poti sa le dai mai mult, dar alege mancare cu mai putine calorii. De exemplu, un castron cu salata, mai multa supa, iaurt in loc de ceva dulce etc.

Sa ne facem un program al zilei

Ziua trebuie sa fie plina, daca vrem sa le mentinem moralul copiilor. Ei au nevoie sa invete ceva, sa se joace, sa se miste, sa se relaxeze, sa faca lucruri cu mainile. Pe toate acestea trebuie sa le introducem in programul nostru, pe langa toate actiunile care tin de ingrijirea personala.

Sa dormim bine

Daca nu dormi suficient ai tendinta de a manca mai mult – acest lucru este binecunoscut. Copiii nu ar trebui sa se culce mai tarziu de ora 10. Si este recomandat ca, macar cu o ora inainte de culcare, sa nu mai aiba acces la mijloace electronice. Adica tocmai bine cat sa se pregateasca de culcare si sa citeasca o poveste.

Sa ne rasfatam cu mancare care ne place

Nu trebuie sa tinem cu dintii de reguli. Putem sa ne rasfatam un pic mai des si sa facem dulciuri in casa. Preferabil impreuna cu copiii. Sau sa le facem pizza. Sau paste. Este adevarat ca ele ingrasa pe termen lung, insa este bine ca din cand sa miroasa imbietor a mancare in casa.

Photo by Hal Gatewood on Unsplash

 

 

Adauga comentarii!