Frica de alimente noi poate sa fie inlaturata

Am vrea sa avem copii care mananca orice. Dar asta nu se intampla peste noapte. Cel mai adesea, ne vom confrunta la inceput cu un copil care respinge mancarurile pe care nu le cunoaste. Si, probabil, respinge foarte multe si din cele pe care inainte de accepta fara probleme.

Insa cu multa rabdare putem creste un copil care sa accepte sa manance cat mai diversificat si sanatos, asa cum ne dorim. Ce putem face pentru asta:


Sa fim noi un model

Se spune ca spaima de alimente noi este ancestrala, ca ea ne-a ajutat, ca specie, sa nu ne imbolnavim mancand lucruri care ne-ar putea face rau.

Putem insa sa combatem aceasta tendinta naturala mancand in fata copilului alimente pe care ne-ar placea ca el sa le manance. Din aceasta cauza mesele luate impreuna, in familie, sunt atat de importante.

Exista momente nepotrivite

Intotdeauna sa faci un lucru nou presupune o mare cheltuiala de energie. Asa ca momentele cele mai potrivite pentru a incerca mancaruri noi sunt atunci cand nu se intampla alte lucruri care sa te nelinisteasca. Prin urmare, nu insistati atunci cand copilul este suparat sau obosit sau se intampla alte schimbari in viata sa.

Fii atenta la ce spui

Nu este deloc indicat sa spui ca tie nu iti plac anumite mancaruri. Cel mai probabil copilul va prelua atitudinea ta.

La fel, nu este bine nici sa te plangi de comportarea copilului la masa. Tentatia este mare ca sa o mai faca inca o data, pentru a capata inca un strop de atentie.

Uneori, nici nu este nevoie sa spui ceva, atitudinea corporala vorbeste de la sine. Asa ca nu tranti nimic de nervi, chiar daca ai stat cateva ore ca sa prepari ceva ce copilul nici macar nu vrea sa guste. Pastreaza-ti calmul si ‚indiferenta’ si ai mai mult de castigat.

Mici strategii

  • Pune cate putin dintr-un fel de mancare noua in farfurie
  • Identifica ce anume nu ii place – poate o anumita culoare sau o anumita textura
  • Lauda mancarurile sanatoase si cat de mult iti plac
  • Incearca sa ‚ascunzi’ alimentele pe care le respinge preparandu-le in alt fel.

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Citeste si

3 retete cu mazare pentru bebelusii de 8-12 luni

Cand se introduce carnea de vita in meniul bebelusului

Adauga comentarii!