Cum inveti copilul de 2 ani sa manance variat si sanatos

Cand copilul implineste 2 ani, mananca deja din tot ceea ce mancam si noi, parintii, scapandu-ne de grija de a face piureuri sau de a zornai tot felul de jucarii pentru a-l convinge sa ia macar o inghititura. Fiecare copil e diferit, unii nu suporta carnea si vor fructe si lactate, altii vor doar carne si nu suporta legumele, iar altii isi fac parintii fericiti si mananca de toate.

Daca pana la 2 ani ne straduim foarte tare la orice masa, dupa 2 ani, apar alte probleme, copilul devine foarte selectiv si mananca doar cateva alimente.


Cum sa inveti copilul de 2 ani sa manance variat si sanatos?

1. Evita sa-i dai dulciuri

Stiu, e foarte greu sa nu-i dai si lui sa guste din inghetata sau din prajitura ta. Cel mai simplu este sa eviti sa mananci dulciuri de fata cu el. Ademeneste-l cu fructe taiate frumos. De exemplu, daca tai marul rondele, i se va parea mult mai interesant decat daca i-l tai feliute. Poti infige rondelele in scobitori si el va fi mai mult decat incantat sa le ia singur. De asemenea, ofera-i banana in fiecare zi, este energizanta si are un gust care e apreciat de cei mici.

2. Adauga diverse condimente

Copilul la 2 ani experimenteaza tot felul de lucruri, de aceea e bine sa-l inveti sa ii placa sa experimenteze si gusturi. Adauga-i tot felul de condimente in mancaruri si, chiar daca initial nu o sa-i placa, o sa observi ca incet-incet incepe sa le aprecieze. Nu cred ca o sa uit vreodata expresia celui mic cand i-am dat sa guste wasabi, gust care l-a socat si a plans vreo 5 minute. De atunci, a inceput sa aprecieze mai bine usturoiul, care nu i s-a mai parut atat de intens.

3. Taie mancarea in bucatele mici

Ca sa nu manance doar un singur aliment la masa, fa-i micute sendvisuri, cat pentru o inghititura. De exemplu, o bucatica de paine unsa cu avocado, cu putina branza pe deasupra si putin sos de rodie sau o picatura de ulei de masline. Lasa-l pe el sa puna sarea, va fi foarte incantat. Bineinteles, sarea trebuie inchisa bine. De asemenea, poti sa faci sandvisuri micute cu putin cascaval, o feliuta mica de maslina si o feliuta foarte mica de castravete.

4. Fa mancarea mai frumoasa

Acest truc functioneaza la orice varsta, cu cat mancarea arata mai bine, cu atat o mananci mai cu pofta. Pentru copii functioneaza daca mancarea e foarte colorata si daca e asezata intr-un fel jucaus, cat sa poata ei sa-si faca de cap cu ea.

5. Lasa copilul sa se joace cu mancarea

Copiii de 2 ani mananca mai ales in timp ce se joaca, de aceea, daca vrei sa il determini sa manance, lasa-l sa se joace cu mancarea si sa incerce sa se hraneasca singur. Chiar daca se va murdari, pentru el e important sa faca lucrurile singur.

6. Respecta orarul meselor

Daca nu respecti orarul meselor si ii dai mancare complet haotic, atunci copilul va refuza sa manance multe din preparatele pe care i le faci. De ce sa mai manance tocanita cand cu o jumatate de ora inainte a mancat biscuiti si pufuleti? Ca sa manance sanatos, copilul trebuie sa invete si senzatia de foame ca sa manance cu pofta ceea ce ii oferi.

7. Nu forta copilul sa manance

Atunci cand copilul nu mananca, este clar ca nu ii e foame. De la varsta de 2 ani, el incepe sa ceara singur mancare si sa spuna cand ii e foame. Daca il fortezi, el incepe sa capete aversiune fata de mese si iti va fi mai greu sa il determini sa manance la masa.

8. Ia mancare in parc si lasa-l sa manance cu alti copii

Copiii mananca mai bine impreuna, de aceea e o idee buna sa iei cu tine mancare in parc, intr-o geanta frigorifica si sa-l lasi sa manance cu alti copii. O sa ai surpriza sa constati ca mananca inclusiv alimente pe care acasa le detesta. Deoarece ei functioneaza prin imitatie, atunci cand vad ca un alt copil mananca un aliment, isi doresc si ei sa-l incerce.

Cat trebuie sa manance un copil de 2 ani?

Recomandarile medicilor sunt de 1.000 de calorii zilnic, pe care trebuie sa le obtina din cereale, legume, fructe, lactate si alimente cu proteine (carne, peste, oua, soia, linte, naut, fasole).

Adauga comentarii!