3 experimente simpatice pe care le puteti face acasa

Cand stai mult timp intr-un spatiu inchis si, pe deasupra, mai trebuie sa faci si scoala acasa ramai destul de rapid fara idei.
Din fericire, exista destule experimente distractive pe care le poti face acasa cu copiii. Si, cu aceasta ocazie sa ii mai inveti cate ceva.

Aerul si apa

Chiar daca nu il vedem, si aerul ocupa spatiu. Ceea ce se poate demonstra in felul urmator: iei un balon si o sticla goala. Umpli balonul cu apa si apoi il prinzi de gatul sticlei. Lasi apa din balon sa se duca in sticla. Vei vedea ca aerul din sticla va migra in balon si il va umfla.

Forta de gravitatie si presiunea atmosferica

Aerul are si el o forta de care trebuie sa tinem cont. Pentru acest experiment ai nevoie de un paharel mic de la un iaurt si o carte de joc. Se umple paharelul cu apa pana sus si se pune deasupra cartea de joc. Tinandu-se cartea de joc lipita de pahar cu mana se intoarce invers paharul. Te-ai astepta ca apa sa curga datorita fortei de gravitatie, insa presiunea atmosferica, adica forta cu care apasa aerul, o impiedica.

De ce plutesc obiectele pe apa

Pentru acest experiment ai nevoie de un bol cu apa si de doua foite similare din aluminiu. Prima bucata de aluminiu va fi facuta ca o mingiuta. Si cand va fi pusa in apa se va scufunda. A doua se va face in forma de barcuta si va pluti. Aici actioneaza forta de impingere a apei care, atunci cand este mai mare decat greutatea obiectului, il tine la suprafata.

Adauga comentarii!