Fara scutece in timpul noptii

Perioada in care copiii invata sa foloseasca olita nu este neaparat si perioada in care renunta cu totul la scutece. Si asta pentru ca a invata sa ramana uscati in timpul noptii este diferit de strategiile pe care le aplicam ziua.

Nu exista o varsta anume la care ar trebui sa il invatam pe copil sa nu mai poarte scutece in timpul somnului, insa sunt cateva indicatori ca ar putea sa fie pregatit:


  • in cele mai multe zile, atunci cand se trezeste are scutecele uscate
  • daca ar dori sa mearga singur la toaleta ar putea face acest lucru. De exemplu, nu mai doarme intr-un patut cu pereti inalti.
  • daca doarme singur in pat. Nu este nicio placere sa se ude in timpul noptii insa, trebuie sa recunosti ca daca are accidente si este in patul tau este si mai rau.

Cum sa il inveti sa nu mai poarte scutece noaptea

Daca copilul este suficient de mare, in jur de 3-4 ani si tot nu poate dormi fara scutece poti incerca varianta mai dura: indeparteaza scutecele si explica-i copilului ca nu se mai poate baza pe ele ca sa ramana uscat cand doarme. Intrucat este mai marisor, asta poate sa fie suficient ca sa il determine sa fie atent la nevoia de a merge la baie chiar si cand doarme.

Tine cont de starea de oboseala a copilului. Daca este intr-o perioada foarte obositoare este posibil sa nu se trezeasca in timpul noptii pentru a merge la toaleta.

Ai grija ca copilul sa bea suficienta apa in timpul zilei, insa mai putina seara.

Du copilul la toaleta chiar inainte sa adoarma. Il mai poti trezi inca o data in timpul noptii ca sa mearga la toaleta. Asta daca observi ca nu are niciun efect negativ asupra odihnei de care aveti nevoie.

Cumpara protectii impermeabile pentru pat, astfel incat deranjul cand schimbi ceea ce s-a udat sa fie cat mai mic.

Si acest proces, ca si cel de a invata sa faca la olita, este unul de durata. De-a lungul lui lauda copilul atunci cand reuseste sa doarma fara accidente insa nu face prea mare caz daca s-a intamplat sa ude patul.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Adauga comentarii!