Ce poate sa faca un copil de 4 ani

Cand copilul ajunge in al doilea an de gradinita nu iti va veni sa crezi cat de mare a crescut. In timp ce ramane la fel de adorabil si atasat de parinti, capata o din e in ce mai mare independenta.

Motricitate

Motricitatea fina este mai dezvoltata, asa ca, daca este indrumat in aceasta directie, poate invata sa se imbrace singur. Nu va reusi sa isi lege sireturile pentru inca mult timp, insa cu siguranta nu va mai incerca sa isi puna pantalonii pe cap si tricoul pe la picioare.


Ba chiar, va incerca si va reusi sa isi incheie singur nasturii, sa isi aleaga singuri hainele.

Si in deplasare va capata mult mai multa siguranta. Va fugi cu mai mare viteza si va reusi sa faca lucruri care inainte nu prea ii ieseau, cum ar fi sa sara intr-un picior. Ce spuneti de un sotron?

Intelectual

Pentru un copil de patru ani culorile nu mai sunt o noutate. Si se descurca destul de bine si cu formele.

Noile sale descoperiri sunt notiunile legate de timp. Cel mai probabil ca nu va reusi sa citeasca ceasul sau sa recite cele 12 luni, insa va intelege tot mai multe notiuni legate de timp.

Tot in aceasta perioada cifrele ii vor deveni mai familiare si va pricepe ce inseamna a aduna, chiar daca nu poate sa faca singur operatiile.
In ce priveste literele, va pricepe legaturile dintre unele sunete si litere si este posibil ca pe unele dintre ele sa le si retina.

Emotional

Vocabularul este cu mult imbunatatit fata de 3 ani, ceea ce aduce cu sine si o mai mare capacitate de a spune ceea ce gandeste. O consecinta neasteptata a acestui lucru este ca vor aparea mult mai putine crize de furie.

O alta consecinta este faptul ca nu mai cere sa fii in permanenta langa el. Acum se poate juca cu copii de aceeasi varsta fara a apela in permanenta la medierea ta.

Photo by Gabby Orcutt on Unsplash

Adauga comentarii!