Cum se schimba copilul de la 3 la 4 ani

Multi parinti considera ca cea mai usoara perioada cu un copil este dupa ce acesta implineste 3 ani, cand copilul trece de crizele inerente varstei de 2 ani si incepe sa isi comunice mai bine dorintele, nevoile si nemultumirile, intelege tot felul de lucruri si concepte, are mai multa rabdare si incepe sa aprecieze mai bine compania copiilor de varsta lui. Cu toate astea, varsta de 3 ani nu vine numai cu armonie si intelegere, copilul are alte etape de parcurs, cea mai grea fiind integrarea in comunitate – mersul la gradinita. Desi unii copii adora sa mearga la gradinita, pentru altii separarea de parinti vine cu stari de anxietate si crize de plans, mai ales in primele saptamani.

La ce sa te astepti de la copilul de 3-4 ani?


Pune intrebari din ce in ce mai complexe

Daca dupa varsta de 2 ani si jumatate copilul intreaba lucruri simple, gen “unde mergem?” de 100 de ori, dupa varsta de 3 ani intrebarile devin mai complexe. Te vei trezi cu intrebari despre lume, viata si univers, care cu siguranta te vor lua prin surprindere si te vor amuza.

Devine mai creativ

Dupa ce implineste varsta de 3 ani, copilul incepe sa se joace mai elaborat, deja are preferinte formate pentru jucarii si jocuri. La varsta de 3-4 ani, multi copii incep sa faca puzzle-uri, sa modeleze in plastilina tot felul de figurine, sa construiasca, sa deseneze, sa taie hartia cu foarfeca potrivita varstei lor si, in general, sa prefere jocuri care sa le solicite creativitatea si inteligenta.

Are mai multa rabdare

Cand copilul se apropie de varsta de 3 ani e un moment bun sa stergi praful de pe cartile de povesti, acum copiii sunt mult mai interesati de firul narativ si pun intrebari despre cum se deruleaza actiunea. De la 3 ani este momentul potrivit sa introduci “povestea de dinainte de culcare” si sa incerci sa eviti sa lasi copilul seara sa se uite la televizor.

Nu mai are asa des crize de plans

Intre 3 si 4 ani, copilul inca mai are crize de plans, insa nu asa dese si isterice ca la 2 ani. Crizele de plans ale copilului de 3-4 ani se instaleaza cu niste motive precise, cand este certat, cand ii este refuzata o dorinta sau cand e fortat sa faca ceva. De cele mai multe ori, crizele se instaleaza cand nu este lasat la televizor, la tableta sau la telefon.

Invata mai bine sa manance

Momentele in care stergi mancarea de pe jos nu se sfarsesc la 3 ani, insa macar nu mai ai grija sa ii rupi in bucatele mici mancarea pe farfurie sau sa insisti cu tot felul de jucarii si giumbuslucuri sa manance. Acum copilul mananca mai bine singur, are preferinte culinare clare si iti cere ce sa ii faci de mancare.

Are un vocabular mult mai complex

Incepand cu varsta de 3 ani, copiii incep sa pronunte mai bine cuvintele, iar vocabularul lor poate atinge la varsta de 3-4 ani intre 500 si 1000 de cuvinte. La varsta de 4 ani, copiii stiu deja poezii simple, sa numere pana la 10, sa recunoasca cel putin 4-5 culori, sa raspunda la intrebari simple, sa formeze fraze, nu numai propozitii, sa spuna povesti si sa minta.

Invata sa imparta lucruri

Te apuca disperarea cand vedeai cat de posesiv este copilul tau in parc cu jucariile? De la 3 ani, aceasta situatie incepe sa se schimbe. Copiii incep sa devina mai generosi cu jucariile si invata sa le imparta cu cei din jur.

Doarme mai putin

Multi copii de 3-4 ani nu mai vor sa doarma la pranz, ceea ce inseamna ca ei trebuie sa aiba activitati toata ziua, lucru obositor pentru parinti in weekend-uri si vacantele de la gradinita, cand vor trebui sa se joace cat e ziua de lunga si sa inventeze activitati cu cei mici.

Este mai sociabil

De la 3 ani, copilul incepe sa se bucure mai mult de compania oamenilor mari, dar si a copiilor de orice varsta. Desi, initial, mersul la gradinita nu-i va fi pe plac, o sa inceapa sa isi doreasca sa mearga cat mai des, deoarece va lega din ce in ce mai multe prietenii.

Incepe sa-si exprime mai coerent emotiile

Copilul de 3-4 ani intelege mai bine emotiile si incepe sa si le gestioneze singur. De exemplu, stie ce inseamna plictiseala si supararea. Psihologii considera ca trebuie sa lasam copiii sa invete sa gestioneze si asemenea stari negative si sa nu incercam sa-i ferim de ele. Plictiseala, de exemplu, este o stare foarte utila pentru ca le dezvolta creativitatea si ii invata ca nu trebuie sa astepte mereu sa fie distrati.

Nu mai face crize cand este imbracat

Cand se apropie de varsta de 3 ani, copilul incepe sa inteleaga mai bine ca e inutil sa planga aproape de fiecare data cand este imbracat. De la varsta de 3-4 ani, multi copii invata sa se imbrace singuri cu anumite piese vestimentare mai simple si au preferintele lor clare in materie de haine.

Incepe sa faca la olita

Multi copii incep sa faca la olita regulat incepand cu varsta de 3 ani sau aproape de aceasta varsta, cand inteleg mai bine disconfortul dat de scutecul murdar. Copiii nu trebuie fortati sa faca la olita, mai ales ca, de la 3 ani, in majoritatea cazurilor, lucrurile vor veni de la sine.

Devine mai incapatanat

Incapatanarea este specifica multor copii de 3-4 ani, care stiu exact ce vor, nu mai uita de la o zi la alta si nu mai pot fi pacaliti asa usor ca la 2 ani. Cand un copil de 3-4 ani are o criza de nervi si isterie, e mai greu de gestionat de catre cei din jur. Cel mai simplu este ca atunci cand copilul are o criza de nervi sa il ignori si sa nu cedezi la plansetele lui, el va invata ca tu cedezi daca face asemenea crize si le va repeta.

Citeste si Cat iti lasi copilul sa se uite la televizor.

 

Adauga comentarii!