Emotiile la preadolescenti

Emotiile in cazul adolescentilor si preadolescentilor sunt furtunoase si dramatice, fara niciun fel de nuanta. Suntem luati prin surprindere de intensitatea lor si ajungem sa ne gandim ca la varsta aceasta copiii sunt neasteptat de plangaciosi si de dificili. Totul in cazul lor este coplesitor.

Ce trebuie sa facem de fapt, ca sa ii ajutam si pe copii, dar si pe noi, este sa relativizam punctul de vedere, sa largim orizontul din care vedem o problema.


Apeleaza la intrebari

Exista un moment in care copiii devin extrem de constienti de ceea ce se intampla in jur. Si iau asupra lor emotiile tuturor. Iau asupra lor starea ta de spirit de a fi obosita, iau asupra lor iritarea unui profesor sau lipsa de atentie a unui coleg. Si cu toate aceste informatii isi bat capul inchipuindu-si ca ar fi cumva responsabilitatea lor sa le rezolve. Ceea ce este paralizant.

Asa ca, atunci cand vorbesti cu copiii despre emotii, apeleaza la intrebari pentru a identifica daca nu cumva este vorba de o emotie a unei alte persoane. Iar daca emotia ar fi cu adevarat a sa, ce anume ar face el ca sa isi imbunatateasca starea de spirit.

Vorbim despre un punct de vedere

Copiii se lovesc de tot felul de pareri ale altora despre ei. Si oamenii mai mari se lovesc de asta, insa s-au obisnuit, in timp, sa le ignore. Lumea se asteapta insa ca copiii sa asculte parerile lor despre ei si sa isi schimbe comportamentul in concordanta cu ele.

Si nu este vorba numai despre parerile altora. Sunt si propriile pareri despre sine la inaltimea carora sa nu reusesti sa ajungi.

In astfel de cazuri trebuie sa ajuti copilul sa inteleaga ca toate aceste moduri de a judeca sunt numai un punct de vedere. Iar sa nu te lasi subjugat de ele iti da capacitatea de a reactiona creativ, de a gasi solutii.

Ce este special la mine?

Preadolescentii si adolescentii pot lua aceste judecati ale altora despre ei si sa le transforme in standarde imposibil de ajuns. De unde apar tot felul de reactii negative, cum ar fi pesimismul, depresia, izolarea etc.

Copiii ar trebui incurajati sa se autoevalueze, sa isi inteleaga atuurile, sa isi accepte trasaturile pe care altii le vad ca defecte. Si sa le pretuiasca pe toate, ca atare, indiferent daca vor ajunge vreodata sau nu sa fie apreciate si de catre alte persoane.

Photo by Sydney Sims on Unsplash

Adauga comentarii!