Disciplina fara lupte de putere

Nimic nu pare mai dificil decat sa disciplinezi un copil in primii ani de viata. Vorbim despre celebra educatie de pana la 7 ani, care va modela modul in care copilul se va comporta in viitor, cand va avea contact indelungat cu cei din afara familiei apropiate.

Cateva reguli, nu foarte dificile, te pot apropia de rezultatul dorit:


O buna conexiune

Copiii isi doresc atentie. Esti cea mai importanta persoana din viata lor si par sa nu se sature niciodata sa te aiba numai pentru ei. Este adevarat ca nu le poti acorda 100% tot timpul tau. Insa le poti acorda zilnic minute in care ei sunt cea mai importanta persoana – uita de faptul ca ai de facut mancare, ca ai de respectat un program, ca ai de verificat un email si fa exact ce isi doreste copilul in acel moment.

Tot o buna conexiune iti aduce si faptul ca renunti la luptele de putere. Odata ce ai luat o decizie, nu lasa copilul sa te bata la cap la infinit cu ea. Altfel singurul lucru pe care il vei castiga este sa ii spui “nu” de o suta de ori pe ora.

Regandeste casa

Casa este universul in care traieste copilul, in care se dezvolta. Si ea este conceputa mai ales pentru a fi confortabila oamenilor maturi. Incearca sa o privesti de la inaltimea copilului. Cu cat el va avea acces la mai multe lucruri, cu atat va invata mai multe lucruri.

– daca ii pui jucariile la nivelul sau, in cele din urma va ajunge sa le stranga singur.

– daca va avea hainele intr-un loc care ii este la indemana, va ajunge sa se imbrace singur etc

Acorda timp instruirii

Copilul nu poate face lucrurile la fel de rapid si bine ca tine. Insa daca nu ii arati cum se face si daca nu-i oferi ocazia de a incerca iar si iar nu va ajunge sa stie cum sa aiba grija de el si de spatiul in care traieste. Iar acesta este primul pas catre responsabilitate. Cu cat il implici pe copil mai mult, cu atat veti avea amandoi mai mult de castigat.

Lasa-l sa decida

Copilul nu prea are multe sanse sa decida ce se intampla cu el. Tu stabilesti cat de gros sa se imbrace, la ce ora sa manance si ce anume, cu cine sa se vada si la ce ora sa doarma. Si este normal sa ii structurezi astfel un program, pentru ca astfel se va simti in siguranta. Insa el are nevoie si sa simta ca poate decide. Asa ca trebuie sa ii creezi astfel de ocazii. Lasa-l sa decida de cate ori este posibil – poate sa decida cum sa te ajute la curatenie, ce carti sa cititi, in ce parc sa mergeti, ce fruct sa manance, ce culoare sa aiba hainele de pe el etc.

Photo by Hal Gatewood on Unsplash

Adauga comentarii!