Cum iti motivezi copiii sa isi faca temele

Odata ce a inceput scoala si copiii sunt suficient de mari incat sa aiba teme iti dai seama ce viata relaxata ati avut pana atunci. Nu este vorba numai de faptul ca nu mai ai timp de alte activitati pe langa teme, cum ar fi sa stati intr-un parc, pentru ca si asta este important, dar o mare parte si pierzi rugandu-te de el sa se concentreze si sa isi faca temele.

Unora le vine foarte simplu sa faca asta si spun ca le place scoala. Altii insa nu sunt deloc convinsi ca scoala nu ar fi o pierdere de vreme, cu exceptia colegilor si a pauzelor. Uite cateva idei creative care ar putea sa le faca mai usoara tranzitia catre obisnuinta de a face teme.


Sa le aranjezi un birou dragut

Asa cum tie iti place sa ai in casa un spatiu placut, in care sa te simti confortabil, cu lucrurile tale, la fel este posibil sa ii incante si pe copii ideea propriului birou. Le poti adauga pentru culoare creioane colorate simpatice, le poti pune pluta pe perete, langa, ca sa isi expuna acolo ce le face placere, le poti lua un scaun comod si care sa ii distreze.

Ii poti lauda

Cu vorba frumoasa departe ajungi. Incearca sa nu mergi pe un drum negativ, cu critica, ci pe unul pozitiv, cu lauda. Lauda cand a reusit sa termine corect un exercitiu, lauda faptul ca astazi a stiut ceva ce ieri nu stia, lauda cand se descurca sa faca un lucru singur. Da, asta inseamna ca te implici si tu in temele copilului. Cel putin la inceput trebuie sa ii oferi suportul moral daca da semne ca are nevoie de el.

Cu o rutina este mai simplu

Discutiile despre teme sunt mult imputinate daca de fiecare data se urmeaza o rutina. De exemplu, dupa scoala poate sa stea un pic in parc. Apoi poate sa ia o gustare. Dupa care se apuca de teme. Si cand le termina, ca un premiu, poate sa faca activitatea care ii place cel mai mult – sa vada un prieten, sa se uite pe calculator etc. Il poti lasa pe copil sa decida care este aceasta rutina. Dupa mai multe incercari isi poate da seama singur ce anume i se potriveste.

Tema este responsabilitatea lor

Nu considera tema responsabilitatea ta. Tu ai fost deja la scoala. Acum este randul lor sa invete punand accent pe ceea ce le place mai tare, sa incerce sa isi dozeze efortul, sa priceapa de ce este in cele din urma benefic sa faci si lucruri care la inceput te obosesc si plictisesc. Explica-le de ce este bine sa isi faca temele, insa daca nu vor si nu vor lasa-i sa inteleaga pe propria piele ce se intampla atunci cand nu o fac. Pentru ca temele sunt responsabilitatea lor.

Photo by Aaron Burden on Unsplash

Citeste si 

Cum le dezvolti copiilor dorinta de a citi

10 greseli de educatie pe care parintii le fac frecvent

Adauga comentarii!