Cum iti inveti copilul sa fie curajos

curaj

Sa ai curaj este esential. Curajul nu este acel ceva care ne indeamna sa sarim cu parasuta si, prin urmare, putem trai foarte bine si fara el. Curajul ne poate modela viata de zi cu zi, pentru ca el este cel care ne insoteste atunci cand ne hotaram sa ne aparam punctul de vedere si este cel care ne ajuta sa ne punem iar pe picioare atunci cand ceva nu ne-a iesit bine

Iar aceasta atitudine, de a avea curaj sau nu, este una pe care o invatam din copilarie. Cand simtim ca ne este un pic frica, cand nu suntem siguri ca ceva ne va iesi exact cum ne-am dori ce anume facem – ne oprim sau mergem mai departe?


Daca nu mergem mai departe atunci ne punem singuri tot felul de obstacole care ar putea sa nu existe. De exemplu, daca ne oprim de prima oara cand ne urcam pe o bicicleta, pentru ca este evident ca la inceput este dificil si exista pericolul de a cadea, nu mai ajungi sa inveti niciodata sa mergi cu bicicleta.

Tehnici de a capata curaj:

Este in regula sa te simti inconfortabil

Sa recunosti ca sunt momente mai dificile si ca este normal ca sa nu iti iasa totul mereu este primul pas. Este in regula daca spui ceva si nu i-ai fermecat pe toti cei care te asculta. Nu poti ramane mereu numai in zona de confort, ci trebuie sa incerci in permanenta sa o extinzi.

Educa vocea interioara

Sunt multe cazuri in care vocea interoara ne spune lucruri neplacute – „Nu poti sa o faci, nu esti bun, nu te pricepi…”. Insa aceasta voce interioara poate sa fie educata sa ne spuna lucruri pozitive – „Esti inteligent, esti o persoana simpatica, are importanta ce gandesti etc”.

Schimba modul in care faci lucrurile

Tot ca o modalitate de a iesi din zona de confort si de a invata si copilul tau sa faca asta este sa schimbi modul in care faci lucrurile. Asta iti poate oferi noi perspective si noi libertati.

Celebreaza propia persoana

Nu trebuie sa te consideri perfect ca sa crezi ca meriti, ca esti important. Si oricum, cine stabileste ce anume este aceasta perfectiune? Este in regula ca lucrurile sa nu iti iasa din cand in cand. Nu te arata perfect in fata copilului si nici nu ii cere lui sa fie astfel. Altfel, presiunea ar fi atat de mare incat tot ceea ce ai obtine este un blocaj.

Photo by Arseny Togulev on Unsplash

Adauga comentarii!