Cum il ajuti pe copilul mare care plange mult

Faptul ca nu mai ai un bebelus nu inseamna ca ai terminat cu perioada plansului. De fapt, sunt copii care continua sa planga la frustrare chiar si atunci cand au inceput scoala. Ceea ce nu este un lucrur bun pentru ei, intrucat colegii lor se vor simti tentati sa se poarte urat cu ei.

Plansul in perioada scolii poate sa fie un semn de depresie, dar, in acelasi timp, poate sa fie si un semn ca copilul nu a invatat inca cum sa faca fata propriilor emotii. Si il poti ajuta in acest proces prin cateva tehnici.


Respiratia adanca

Concentrarea pe respiratie poate calma. Invata copilul sa inspire aer pe nas si sa il respire pe gura, cat de adanc poate.

Concentrarea pe alceva

O alta tehnica de a te calma este sa te concentrezi pe altceva decat ceea ce te-a enervat. Concomitent cu respiratia poate sa numere, sa spuna in gand tabla inmultirii sau un cantec, daca este mai inclinat catre asa ceva.

Sa ia o pauza

Uneori ajuta mult sa vezi situatia mai clar luand o pauza, plecand din mijlocul a ceea ce te deranjeaza asa de tare. Poti merge la toaleta, poti merge sa iti iei un pahar cu apa.

Auto-linistirea

Nu poti astepta intotdeauna sa ajungi la parinti ca sa te linisteasca. Poti invata sa o faci si singur spunandu-ti lucruri precum – „Va fi totul in regula”, „Voi discuta cu mama mai tarziu sa vad ce pot face in aceasta situatie”.

Asta nu inseamna ca un copil nu are voie sa planga. Desigur, ii este permis, emotiile este bine sa se exprime. Insa exista situatii in care plansul pare excesiv. Cum ar fi faptul ca plangi pentru ca ti s-a rupt biscuitele din mana si nu ai sub 3 ani. Daca plansul devine un raspuns obisnuit la cea mai mica neplacere, atunci este bine sa il ajuti pe copil sa gaseasca un alt fel de raspuns.

Este adevarat ca plansul te ajuta sa te eliberezi de emotiile negative, in acelsi timp insa te face si sa te simti ca si cum nu ai avea nicio putere si nu iti lasa loc sa gasesti solutii.

Citeste si

Cum il obisnuiesti pe copil sa vada lucrurile in mod pozitiv

Cum ne putem ajuta copiii sa obtina rezultate mai bune la scoala

Adauga comentarii!