Ce poti incuraja atunci cand copilul tau se joaca

Se spune ca pentru copii cel mai usor este sa invete prin joaca. Iar asta este cu atat mai adevarat cu cat copiii sunt de varste mai mici.

Daca este vorba despre dezvoltarea abilitatilor sociale la varste mici joaca este cea mai indicata. Trebuie insa sa tinem cont de faptul ca de abia dupa ce copilul are 4 ani el poate cu adevarat sa coopereze cu alti copii in joaca sa. Ce abilitati poti incuraja din acest punct de vedere:


Joaca independenta

Acesta este primul pas si multi parinti cu copii mai mici se plang de faptul ca copilasul nu se joaca singur. Independenta ajuta copiii sa isi cunoasca mai bine gusturile si sa aiba incredere in ei. Oricum, la varste mici, nu va puteti astepta la mai mult de cateva minute de joaca independenta. Incepeti prin a-i prezenta copilului o jucarie si sa ii aratati cum se poate juca cu ea. Apoi il puteti incuraja sa se joace singur cu ea. Puteti sa ii puneti la dispozitie o cutie cu mai multe tipuri de jucarii pe care sa o exploreze, pentru a prelungi perioada in care se joaca singur.

Repetitia

Prin repetitie ajungi sa fii mai bun la un lucru si, in acelasi timp, te si atasezi de activitatea respectiva. Puteti incuraja repetitia in activitati precum cititul, cantatul cantecelor, desenat. Faceti astfel de activitati impreuna, zilnic, ca un ritual, asemeni celui dinainte de culcare.

Asteptatul sa iti vina randul

Atunci cand exista jocuri la care copiii asteapta sa le vina randul ei devin mai constienti de prezenta celor din jur si de faptul ca si ei au dorinte. In plus, ii obliga sa comunice cu ceilalti. Pentru a invata un copil aceasta abilitate sociala trebuie sa repetati in viata de zi cu zi, nu numai la joaca. Expuneti cat mai simplu si clar regulile si asigurati-va ca au fost intelese inainte sa inceapa jocul. Ajuta foarte mult si sa existe un semnal vizual care sa le indice copiilor cand vine randul lor.

Photo by Fabian Centeno on Unsplash

Adauga comentarii!