Cateva reguli pentru a impune disciplina

Sa iti dai seama la 14 ani ca copilul tau are probleme de comportament face lucrurile foarte complicate atat pentru tine, cat si pentru copil. Disciplina se invata la varste mai fragede. Doar ca multi parinti au probleme in a o impune, amanand lucrurile prea mult.

Daca te gasesti intr-o asemenea situatie, atunci tine cont de urmatoarele lucruri:


Comportamentele rele trebuie oprite

Daca iti vezi copilul ca il musca pe altul sau ca il loveste trebuie sa il opresti si sa ii spui ca nu este bine ceea ce face. Evident ca la varste mici nu poate face mult rau, dar asta nu este un motiv sa il lasi sa o faca. Daca vezi ca nu te asculta, nu trece peste, ai grija ca copilul sa te bage in seama si ca asculta ceea ce ii spui.

Comportamentele rele trebuie discutate

Nu trebuie sa ii spui copilului ca este rau sau ceva similar. Insa trebuie spus ca un anumit comportament este rau. Si explicat de ce. Nu in prea multe cuvinte si nu cand copiii sunt inca nervosi. Pentru ca daca nu reusesti altceva decat sa va enervati amandoi, ai ratat scopul intregului demers.

Care este urmarea unui comportament rau?

Ai putea crede ca urmarea este o pedeapsa, insa este vorba despre altceva. Copiii trebuie sa invete sa isi ceara scuze atunci cand gresesc. Si trebuie sa invete sa propuna solutii pentru imbunatatirea situatiei, sa negocieze o intelegere. Cu cat vor fi mai mari, cu atat vor fi mai buni la asta. Nu te poti astepta la un copil de doi ani sa poarte vreo negociere.

Nu contabiliza greselile

Nimanui nu-i place sa i se reaminteasca in permanenta ce a gresit vreodata. Priveste fiecare situatie ca de sine statatoare, nu reaminti iar si iar ce a mai facut gresit in trecut. Si nu te autoinflama. Toate procedeele de mai sus merg mai bine daca nu iti pierzi calmul si daca nu iti pastrezi proasta dispozitie dincolo de momentul cu pricina.

Adauga comentarii!